Η επίτευξη συνολικής συμφωνίας παραμένει στόχος για την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 22 Μαΐου, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει, κατά τον ίδιο,  ένα πολύ φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων και, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, θα πρέπει να εφαρμοστούν συνολικά 140 προαπαιτούμενες δράσεις. Από αυτές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι 40 έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ τα τρία τέταρτα από τις 100 εκκρεμείς δράσεις αφορούν νομοθεσία που πρέπει να ψηφίσει η Βουλή.

Η ψηφοφορία για τα ανοιχτά αυτά ζητήματα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, γύρω στις 16 Μαΐου, επιτρέποντας στους θεσμούς να προχωρήσουν σε θετική αποτίμηση στο ερχόμενο Eurogroup.

Εφόσον η συμφωνία επιτευχθεί, εκτιμά ο ίδιος αξιωματούχος, θα χρειαστούν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να γίνει η εκταμίευση, ενώ το ΔΝΤ χρειάζεται ακόμα περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, βάσει των εσωτερικών του διαδικασιών.

Θεσμοί και Eurogroup είναι ικανοποιημένοι, κατά την ίδια πηγή, για την υπεραπόδοση της Ελλάδα το 2016 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπερνάει το 4%. H εν λόγω υπεραπόδοση οφείλεται σε τρεις λόγους, σημείωσε ο αξιωματούχος: πρώτον την οικονομική κατάσταση που ήταν πιο θετική από την αναμενόμενη, δεύτερον κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μετά το 2015 που έχουν αρχίσει να φέρουν αποτελέσματα και τρίτον κάποια εφάπαξ έσοδα.

Η επίτευξη των στόχων για το 2017 υπάρχει η πεποίθηση πως θα επιτευχθεί χωρίς επιπλέον μέτρα ενώ για το 2018 υπάρχει ένα μικρό κενό κοντά στο 0,2%-0,3%. Για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος (2019-2020) ο ίδιος σημείωσε πως κατά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δε χρειάζονται νέα μέτρα, ωστόσο συμφώνησαν με το ΔΝΤ σ’ ένα επιπρόσθετο πακέτο ύψους 2%. Όπως υπογράμμισε, η συμφωνία αυτή κρίθηκε αφενός αναγκαία προκειμένου να επισπευσθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αφετέρου υπήρξε η επιπλέον συμφωνία σε ένα πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων που περιλαμβάνουν σημαντικά κοινωνικά και φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα.