Η κρίση χρέους της ευρωζώνης εκτίναξε στα 37.1 δισ. δολάρια το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Αυστραλίας, αντί της αρχικής πρόβλεψης για 22.6 δισ. Αυτό ανακοίνωσε ο θησαυροφύλακας, Γουέιν Σουάν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για να γίνει πλεονασματικός ο προϋπολογισμός από του χρόνου.

Η αναθεωρημένη πρόβλεψη κάνει λόγο για πλεόνασμα 1.5 δισ. δολάρια, ενώ η αρχική το ανέβαζε στο 3.5 δισ. δολάρια.

Ανακοινώνοντας τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον προϋπολογισμό, στα μέσα του οικονομικού έτους, ο κ. Σουάν είπε ότι θα γίνουν περικοπές συνολικού ύψους 11.5 δισ. δολαρίων στις δημόσιες δαπάνες.

Μεταξύ των περικοπών που εξήγγειλε ο κ. Σουάν είναι και οι ακόλουθες:

– Θα μειωθεί το επίδομα τεκνοποιίας από 5.437 σε 5.000 δολάρια.
– Θα μειωθεί η συνεισφορά της κυβέρνησης στην ενίσχυση χαμηλόμισθων.
– Θα αναβληθεί η μείωση φόρου προσωπικού εισοδήματος
– Θα μειωθούν δαπάνες για την παιδεία και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι για πρώτη φορά η αξιολόγηση της αυστραλιανής Αυστραλίας πήρε «ΑΑΑ» και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης. Παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που απειλούν με νέα ύφεση ολόκληρο τον κόσμο, τα προγνωστικά για την αυστραλιανή οικονομία δεν θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα.

Άλλωστε σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Αυστραλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των αναπτυγμένων χωρών, με την οικονομία της να αναπτύσσεται κατά 4% το 2012 και 3,2% το 2013.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 0,5%, ενώ στην πατρίδα μας η ύφεση υπολογίζεται στο 3%, που σημαίνει ότι κατά τρίτη συνεχή χρονιά θα συρρικνωθεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) που θα έχει ως αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη άνοδο της ανεργίας που το 2012 αναμένεται να ξεπεράσει το 18,5 τοις εκατό.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναπτέρωσε το ηθικό της κυβέρνησης Γκίλαρντ που έχει υποσχεθεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της χώρας που τα δύο τελευταία χρόνια παρουσίασε έλλειμμα λόγω των χρημάτων που διέθεσε η κυβέρνηση Ραντ για να ξεπεραστεί ανώδυνα από τη χώρα, η παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε τον κόσμο το 2008.