Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) δεν θα έχει, κατά πάσα πιθανότητα, το μέγεθος που υπολογιζόταν αρχικά, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρός του, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε Γερμανούς βουλευτές.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Νόρμπερτ Μπάρτλε ο Ρέγκλινγκ, που μίλησε σε συναδέλφους του, μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, «δήλωσε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί» από τα τέλη Οκτωβρίου, λόγω «της αυξανόμενης αποστροφής των αγορών» εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Το ΕΤΧΣ, που συστάθηκε στη διάρκεια της άνοιξης του 2010, έχει σήμερα δυνατότητα χορήγησης δανείων ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται, όμως, πως στα τέλη Οκτωβρίου φέτος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν κατ’αρχήν, στο μέλλον και κάνοντας μόχλευση -επί πέντε- να πενταπλασιάσουν αυτό το ποσό, να αυξήσουν δηλαδή την ικανότητα του ΕΤΧΣ στο επίπεδο των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ μια εξέλιξη, που εφόσον υλοποιείτο, θα τού επέτρεπε να στηρίξει την Ιταλία, την τρίτη σε μέγεθος οικονομία στην ευρωζώνη, εφόσον τούτο κρινόταν αναγκαίο.

Ομως, αυτός «ο πενταπλασιασμός (του κεφαλαίου του ΕΤΧΣ) είναι, σήμερα πλέον, μη-ρεαλιστικός», όπως εξήγησε σήμερα ο Ρέγκλινγκ, μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ.

Τέλος, σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, οι δανειοδοτικές δυνατότητες του ΕΤΧΣ «είναι δυνατόν, στο μέλλον, να διαμορφωθούν κοντά στο 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ».