«Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χρηματοδοτήσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα», δήλωσε ο Χοσέ Γκονζάλες – Πάραμο, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, παρά τα συνεχιζόμενα αιτήματα για κάτι τέτοιο από ευρωπαϊκές χώρες.
«Αναγκάζοντας τους πολιτικούς να επικεντρώνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους στις σωστές προτεραιότητες, η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης παρέχει ένα κίνητρο για στενότερη οικονομική και δημοσιονομική ένωση», εξήγησε.
«Τώρα είναι η ώρα να φανούν οι πολιτικοί τολμηροί και να ολοκληρώσουν όσο το δυνατό ταχύτερα το μεγάλο εγχείρημα μίας όλο και πιο στενής ένωσης, το οποίο ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια», προσέθεσε, τονίζοντας την ανάγκη για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση σε όλα τα επίπεδα, που εκφράζεται από πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους τελευταία, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Οι δηλώσεις του κ. Γκονζάλες – Πάραμο έγιναν την ώρα που οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, κ.κ. Μέρκελ, Σαρκοζί και Μόντι, αποφάσισαν στη χθεσινή τριμερή συνάντησή τους στο Στρασβούργο να αποφύγουν οποιεσδήποτε συστάσεις στην ΕΚΤ για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της αγοράς κρατικών ομολόγων.
Η Γερμανία, ωστόσο, έχει εκφράσει ήδη την αντίθεσή της στο να καταστεί η ΕΚΤ τελευταίο καταφύγιο δανεισμούς για τις χώρες της Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού από τις αγορές, ενώ αντίθετα η Γαλλία θεωρεί το μέτρο αυτό απαραίτητο για να ξεπερασθεί η κρίση χρέους, καθώς μάλιστα αυτή μεταδίδεται στον πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως έδειξε η αποτυχία της Γερμανίας να καλύψει την προχθεσινή έκδοση 10ετών ομολόγων της.
Πάντως, προς τις θέσεις της Γαλλίας αρχίζουν να συγκλίνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία και η Φιλανδία.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Κέες ντε Γιάγκερ δήλωσε χθες στο ολλανδικό κοινοβούλιο ότι δεν πρέπει να αποκλεισθεί εκ των προτέρων ένας ενεργότερος ρόλος της ΕΚΤ, αν δεν είναι επιτυχής, όπως φαίνεται, η προσπάθεια να υπάρξει μεγάλη «δύναμη πυρός» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times δε, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν μετρίασε, επίσης, τη στάση της, λέγοντας: «Αν όλα τα άλλα μέτρα αποτύχουν, πρέπει να σκεφθούμε για το ρόλο της ΕΚΤ».