Το μεγάλο πλεόνασμα ισοζυγίου πληρωμών της Γερμανίας είναι το αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας, και η κυβέρνηση δεν ασκεί καμία επιρροή πάνω σε αυτό, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας σε έκθεσή του που δημοσιεύεται σήμερα, προσθέτοντας ότι το πλεόνασμα θα συρρικνωθεί στο άμεσο μέλλον.
Η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τη Γερμανία ότι εκμεταλλεύεται το αδύναμο ευρώ για να δρέψει εμπορικό όφελος, και καλεί για διμερείς συνομιλίες ώστε να μειωθεί το εμπορικό έλλειμα των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Γερμανία, που ανέρχεται σε 65 δισεκατομμύρια δολάρια (60,2 δις ευρώ).
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είπε στη μηνιαία έκθεσή του ότι η αυξανόμενη ιδιωτική κατανάλωση, η ενδεχόμενη ομαλοποίηση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δημογραφικοί παράγοντες στη Γερμανία ενδέχεται να μειώσουν το πλεόνασμα.
«Το γερμανικό πλεόνασμα ισοζυγίου πληρωμών είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Είναι το αποτέλεσμα προπαντώς της εξαιρετικής ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε το υπουργείο, προσθέτοντας: «Το ισοζύγιο πληρωμών στη Γερμανία δεν ελέγχεται από το κράτος. Εν πάσει περιπτώσει, οι πιθανές οικονομικές και πολιτικές δράσεις (που μπορούν να επηρεάσουν το ισοζύγιο) είναι πολύ περιορισμένες».
Η Γερμανία βασίζεται σε ιδιωτική κατανάλωση και αυξημένες κρατικές δαπάνες, καθώς μειώνονται οι εξαγωγές της.
Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι το ισοζύγιο πληρωμών, το οποίο διαμορφώθηκε στο 8,3% της παραγωγής το 2016, θα μειωθεί στο 8% μέχρι το 2018. Το ισοζύγιο πληρωμών διαμορφώθηκε στο 8,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντας στο 2015.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν προτρέψει τη Γερμανία να εκμεταλλευτεί τα πρωτοφανή χαμηλά έξοδα δανεισμού για να αυξήσει τις επενδύσεις ώστε να μειώσει τα μεγάλα πλεονάσματα στα ισοζύγια εμπορίου και πληρωμών της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το 2016, το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα έφτασε το πρωτοφανές ποσό των 253 δις ευρώ. Το ευρύτερο πλεόνασμα ισοζυγίου πληρωμών, το οποίο καταγράφει τη εισροή και εκροή των αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων μιάς χώρας, ανήλθε στο ποσό-ρεκόρ των 266 δις ευρώ.