«Αυτό που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να προχωρήσει στην κατεύθυνση μιας δημοσιονομικής και πολιτικής ένωσης και όχι να θυμίζει Σοβιετική Ένωση, όπου το κέντρο επιχειρεί να ελέγξει την περιφέρεια…», τονίζει σε έκθεσή της η Royal Bank of Scotland σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΕΕ.
Στην έκθεσή της με τίτλο «euro – rates: more widening, more to come» (Eυρω – επιτόκια: Όσο διευρύνονται, τόσα περισσότερα θα έρχονται), οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι οι αγορές έχουν αντιληφθεί προς ποια κατεύθυνση κινείται η ΕΕ.
Για το λόγο αυτό, οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια δεν αποδίδονται στον πανικό των επενδυτών, αλλά στην απειλή του γαλλογερμανικού άξονα (Μέρκελ-Σαρκοζί) για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Με άλλα λόγια, οι αγορές δεν είναι σε θέση να ανεχτούν άλλα πολιτικά λάθη.
Η ΕΚΤ, κατά την RBS, παραμένει το μοναδικό ίδρυμα που μπορεί να αποτρέψει τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης χρέους.
Ωστόσο, αυτό δεν θα επιτευχθεί μέσω ενός πιο επιθετικού προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά όταν η ΕΚΤ αναγνωρίσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ως ένα νομισματικό και χρηματοοικονομικό σύστημα (Monetary & Financial Institution – MFI).
Το ευρωπαϊκό νόμισμα, σύμφωνα με τον οίκο, βιώνει – και θα συνεχίσει να βιώνει – μια εμπειρία κοντά στο θάνατο.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μετάδοση της κρίσης στον βασικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στη Γαλλία.
Εάν αυτό συμβεί, κάποια στιγμή η χώρα του Σαρκοζί θα χάσει την υπομονή της με τη στάση που τηρεί έναντι της ΕΚΤ η Γερμανία και θα απειλήσει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
Εάν η Γερμανία δεν συμφωνήσει να ακολουθηθεί η κοινή πορεία ΕΚΤ και EFSF για τη διάσωση του ευρώ, τότε είναι δεδομένος ο θάνατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, o οποίος θα συμβεί μέσω της κατάρρευσης του χρηματοοικονομικού συστήματος, εκτιμά η RBS.