Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, φαβορί των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo ότι προτεραιότητά του είναι να στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές.

«Οι προοπτικές για το ερχόμενο έτος δεν είναι ευνοϊκές, αλλά επιμένω: το σημαντικότερο είναι να δοθεί το μήνυμα ότι η κατάσταση θα αλλάξει, να σταλεί ένα μήνυμα εντός και εκτός της Ισπανίας», δηλώνει.

Η Ισπανία, που πλήττεται από χαμηλή ανάπτυξη και ανεργία σε επίπεδο ρεκόρ, ζει μία νέα αναταραχή στις αγορές, εξαιτίας της μετάδοσης της κρίσης χρέους από την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Οφείλουμε να πούμε στους επενδυτές ότι πρέπει να επενδύσουν στην Ισπανία και ότι θα έχουν την υποστήριξη της κυβέρνησης… Και εκτός της Ισπανίας, το μήνυμα είναι ότι είμαστε σοβαροί, ότι θα πράξουμε το σωστό και ότι θα ποντάρουμε στο ευρώ», λέει προσθέτοντας ότι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του θα παρουσιάσει ένα πρώτο σχέδιο οικονομικών μέτρων.

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση με την εισαγωγή του «χρυσού κανόνα» δημοσιονομικής πειθαρχίας που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο από το ισπανικό κοινοβούλιο και πρέπει να ολοκληρωθεί με την εισαγωγή οργανικού νόμου που θα τοποθετεί στο 0,4% το όριο του δομικού ελλείμματος από το 2020, λέει: «Θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα παρουσιάσουμε» και προσθέτει ότι θα έχει συνομιλίες με τις 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας, η κακή οικονομική κατάσταση των οποίων επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα, με στόχο την εισαγωγή πλαφόν στις δαπάνες και το έλλειμμα.

Ο Μαριάνο Ραχόι έχει προειδοποιήσει ότι εάν εκλεγεί θα απαγορεύσει τα ελλείμματα στις αυτόνομες περιοχές.

«Το πρώτο μήνυμα που πρέπει να δώσουμε είναι ότι η Ισπανία παίρνει στα σοβαρά το θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος» λέει, τη στιγμή που η Τράπεζα της Ισπανίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν ότι ο στόχος του 6% για το 2011 δεν θα επιτευχθεί, ενώ εν αμφιβόλω τίθεται η επίτευξη του στόχου και για το 2012.

«Το δεύτερο μέτρο είναι η αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα», ο οποίος έχει πληγεί από την έκρηξη της στεγαστικής φούσκας του 2008, λέει.