Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο η μετοχή της εταιρίας κατασκευής ιατρικού και φωτογραφικού εξοπλισμού Olympus, η οποία κατέγραψε απώλειας 29% μετά την ομολογία της ότι απέκρυπτε επί σειρά ετών σημαντικές οικονομικές ζημίες της, από επενδυτικές τοποθετήσεις που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980.

Οι αποκαλύψεις εμφανίζονται να δικαιώνουν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Μάϊκλ Γούντφορντ, ο οποίος ηγείται εκστρατείας, από την ημέρα της απόλυσής του στις 14 Οκτωβρίου, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, η οποία αφορά διαμφισβητούμενες πληρωμές ύψους 1,3 δισ. δολ.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Σουίτσι Τακαγιάμα, απέδωσε ευθύνες συγκάλυψης του σκανδάλου στον προκάτοχο της θέσης του έως τις 26 Οκτωβρίου, Τσουϊόσι Κικουκάουα, στον αντιπρόεδρο Χισάσι Μόρι και στον εσωτερικό ελεγκτή Χιντέο Γιαμάντα, επισημαίνοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής εναντίον τους.

Η Olympus ανακοίνωσε ότι είχε εντοπίσει πως κονδύλια σχετιζόμενα με την ύψους 2,2 δισ. δολαρίων εξαγορά της βρετανικής εταιρίας Gyrus το 2008, στη διάρκεια της οποίας είχαν καταβληθεί αμοιβές για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ύψους 687 εκατ. δολαρίων καθώς και άλλες πληρωμές ύψους 773 εκατ. δολαρίων προς τρεις εταιρίες, χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη ζημιών που είχαν προκληθεί από επενδυτικές τοποθετήσεις.

Η αποκάλυψη εμφανίζεται να ανοίγει το δρόμο για την εκκίνηση νομικών διαδικασιών κατά της εταιρείας, των διευθυντών της και των ελεγκτών της, εκ μέρους των μετόχων, σχετιζόμενες με τις κατηγορίες της λογιστικής απάτης ενώ θέτει εν αμφιβόλω την μελλοντική της πορεία.

Από την ημέρα της απόλυσης του Γούντφορντ και την σταδιακή αποκάλυψη του σκανδάλου, η Olympus έχει χάσει 6 δισ. δολάρια ή ποσοστό 70% της κεφαλαιοποίησής της στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο «Καμπούτο Τσό».

Ο Μόρι απελύθη νωρίτερα σήμερα ενώ ο εσωτερικός ελεγκτής Γιαμάντα παραιτήθηκε.

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες ιαπωνικές χρηματιστηριακές Αρχές ζήτησαν περαιτέρω στοιχεία ώστε να αποφασίσουν κατά πόσον πρέπει να ανασταλεί η διαπραγμάτευση επί της μετοχής της εταιρείας.