«Τον τελευταίο χρόνο έχουμε περάσει αρκετά κρίσιμα μονοπάτια, αλλά από το σημερινό Eurogroup, θα έχουμε μια εικόνα για το πώς προχωράμε στο κλείσιμο της αξιολόγησης […] Θεωρούμε ότι θα διαφανεί το χρονοδιάγραμμα ώστε αμέσως μετά να μπορέσουμε να μιλήσουμε με ασφάλεια για τα επόμενα βήματα» τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm» χαρακτήρισε κρίσιμη τη σημερινή μέρα για την ελληνική οικονομία.
Αναφερθείς στην πραγματική οικονομία, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε την πολύ μεγάλη προσδοκία που υπάρχει τόσο στους Έλληνες επιχειρηματίες όσο και στους ξένους επενδυτές. «Δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τέτοια σοβαρά θέματα με συναισθηματικού όρους (δηλαδή πόσο αισιόδοξοι είμαστε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση). Υπάρχει η πραγματικότητα που λέει ότι είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσει πολύ γρήγορα αυτή η υπόθεση. Είναι σημαντικό να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα και να ανασάνει η ελληνική οικονομία μετά από 7 χρόνια ύφεσης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και συμπλήρωσε πως για την κυβέρνηση, όμως είναι σημαντικός και ο τρόπος που θα κλείσει. «Δεν έχει να κάνει με δικές μας εμμονές που μας κατηγορεί η αντιπολίτευση αλλά με τον τρόπο που θα επιστρέψουμε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο -πώς θα επιστρέψουν οι εργασιακές συνθήκες εκεί- αλλά και πού θα κλείσουν τα πλεονάσματα μετά το 2018» τόνισε ο κ. Χαρίτσης στο «Πρακτορείο 104,9Fm»
Ερωτηθείς για το ΕΣΠΑ και τις αρνητικές δηλώσεις της αντιπολίτευσης για την απορρόφησή του, απάντησε:
«Το έχω πει και στη Βουλή: καλό θα ήταν να είναι πιο προσεχτικοί με τα στοιχεία, να μη χρησιμοποιούν το ΕΣΠΑ για μικροπολιτικούς λόγους γιατί διαψεύδονται». Υπογράμμισε δε, ότι η κυβέρνηση κατηγορείται από εκείνους που έφτιαξαν τα πράγματα έτσι ώστε να υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το ΕΣΠΑ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά: «Το β’ εξάμηνο του 2016, μετά από σοβαρή και συστηματική δουλειά καταφέραμε να αξιοποιήσουμε πλήρως όλους τους πόρους και φτάσαμε στην πρώτη θέση, ενώ σε σχέση με το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (αν και υπήρξε μεγάλη προσπάθεια κινδυνολογίας από την αντιπολίτευση), ο στόχος που είχε τεθεί από ΕΕ και κυβέρνηση για απορρόφηση του 7% υπερκαλύφθηκε. Φτάσαμε στο 11%, πολύ ψηλότερο από τα νούμερα που είχαν πιάσει τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013» τόνισε ο κ. Χαρίτσης.
Επίσης, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: «Αντιλαμβάνομαι τα πλαίσια της πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά θα ήταν πιο χρήσιμο να ακούσουμε προτάσεις για την απορρόφηση των πόρων. Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά με ένα τρόπο σοβαρό και συντονισμένο, με βασική προτεραιότητα τη δημιουργία ενός διαφανούς συστήματος […] είμαστε όμως πάντα ανοιχτοί για βελτιωτικές προτάσεις» υπογράμμισε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε ότι είναι σημαντικό να απορροφηθούν οι πόροι αλλά διευκρίνισε ότι «δεν μας ενδιαφέρει η απορρόφηση για την απορρόφηση αλλά αυτό που γίνεται να μεταφράζεται στην καθημερινότητα». «Βασικός μας στόχος είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό προκρίνουν τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ καθώς σε όλα μπαίνει το κριτήριο νέων σταθερών θέσεων εργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χαρίτσης, αναφερθείς στα Ταμεία που έχουν δημιουργηθεί για την πραγματική οικονομία, τόνισε ότι τα τρία που έχουν ήδη δημιουργηθεί θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, τον κατασκευαστικό κλάδο και τις καινοτόμες επιχειρήσεις να αποκτήσουν ρευστότητα μέσω δανεισμού, ενώ, όπως είπε, εξίσου σημαντικά είναι και τα νέα Ταμεία που, με κοινοτικούς πόρους και χρήματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα κατευθυνθούν σε έργα υποδομών (δρόμους, λιμάνια, μαρίνες, σχολεία) σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε επίσης πως σημαντικά κεφάλαια θα διατεθούν στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα τους επιτρέψουν να σταθούν στα πόδια τους.
Ερωτηθείς για τις προβλέψεις του Πολ Τόμσεν αναφορικά με την ανεργία στην Ελλάδα, είπε «ευτυχώς οι προβλέψεις του κ. Τόμσεν έχουν διαψευσθεί στο παρελθόν από την πραγματικότητα».