«Χρειαζόμαστε ένα νέο, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζεται στην παραγωγή περισσότερων και πιο ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στο ΔΣ του επιμελητηρίου στο οποίο παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.
Ό ίδιος συνέχισε ότι το νέο ΕΣΠΑ, μπορεί και πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη, όχι μόνο για την ανάκαμψη, αλλά -κυρίως- για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Για την επανεκκίνησή της, πάνω σε σταθερότερες και υγιείς βάσεις. Αλλά, πρόσθεσε ο Κώστας Μίχαλος, οι πόροι του ΕΣΠΑ δεν επαρκούν προφανώς για να καλύψουν το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών αυτής της προσπάθειας. Είναι γνωστό ότι για να επιστρέψει η οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα, θα απαιτηθούν στα επόμενα χρόνια επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ.
Όμως τα κονδύλια, μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, με έμφαση σε στρατηγικά επιλεγμένους τομείς και κλάδους.
Το μείζον ζητούμενο επομένως είναι, κατά τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ το εξής: πόσους ιδιωτικούς πόρους μπορεί να κινητοποιήσει κάθε ευρώ που διατίθεται μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε να φθάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο συνολικό ποσό που απαιτείται για την ανάκαμψη της οικονομίας;
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις: Η προσπάθεια, κατά την επιμελητηριακή κοινότητα, πρέπει να στραφεί στη στρατηγική στόχευση και αποτελεσματική υλοποίηση, χωρίς τα λάθη και τις αστοχίες που χαρακτήρισαν τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, ενώ απαιτείται ένα βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.