Στο Μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους – δανειστές της τον Αύγουστο του 2015, γίνεται σαφής αναφορά στον τρόπο διαχείρισης ενδεχόμενης υπερεπίδοσης σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους.
*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου
Ειδικότερα, προβλέπεται η μεταφορά του 30% του πλεονάζοντος ποσού σε ειδικό λογαριασμό για τη μείωση του χρέους, καθώς και η χρήση ενός πρόθετου 30% για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες προμηθευτές. Βάσει των προβλέψεων αυτών, εξυπακούεται ότι το υπόλοιπο 40% του ποσού της υπερεπίδοσης θα μεταφέρεται στα αποθεματικά του κράτους.
Στο συμπληρωματικό μνημόνιο του Ιουνίου 2016, αναφέρεται ότι σε περίπτωση υπεραπόδοσης των διοικητικών μέτρων βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, οι ελληνικές αρχές σε συνεννόηση με τους θεσμούς, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πλεονάζοντες πόρους για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.
Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ειδικότερα για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Εξίσου σημαντική, όμως, είναι η ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας και της αγοράς, η οποία λειτουργεί τα τελευταία χρόνια κάτω από ασφυκτικές συνθήκες ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας.
Με αυτό το σκεπτικό και με βάση τα συμφωνηθέντα μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, το ΕΒΕΑ – με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό – έχει ζητήσει τη διάθεση του προβλεπόμενου ποσοστό του ποσού της υπερεπίδοσης σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους για την αποπληρωμή μέρους των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα, ζητούμε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη μείωση της φορολογίας που βαρύνει σήμερα την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.
Η τόνωση της ρευστότητας και η διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου φορολογικού περιβάλλοντος αποτελούν προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της αγοράς και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα επιτρέψει σε τελική ανάλυση τη σταδιακή, αλλά μόνιμη και διατηρήσιμη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος