Η Κριστίν Λαγκάρντ, κρατάει τουλάχιστον για την ώρα τη θέση της στο ΔΝΤ, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ αφού έλαβε υπόψιν της όλους τους σχετικούς παράγοντες επιβεβαιώνει την πλήρη εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Γενικής διευθύντριας Κρ. Λαγκάρντ να συνεχίσει να εκτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της.

Βέβαια παραμένει ερώτημα αν η Λαγκάρντ θα έχει την ίδια δύναμη από σήμερα μέσα στο ΔΝΤ, καθώς κρίθηκε τουλάχιστον… αμελής στις κινήσεις που έκανε στην υπόθεση Ταπί, χρεώνοντας το Δημόσιο με 400 εκατομμύρια ευρώ την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Παρότι η κατηγορούμενη κρίθηκε ένοχη, το δικαστήριο δεν επέβαλε ποινή, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η αμέλεια της τότε υπουργού δεν ήταν ως προς την επιλογή της να αναζητήσει έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον Μπερνάρ Ταπί (που ήταν η βασική κατηγορία), αλλά ως προς το ότι δεν προσπάθησε να σταματήσει την καταβολή του ποσού των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως είναι φυσικό η απόφαση αυτή δημιούργησε ένα δυσάρεστο για την ίδια κλίμα όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και στις ΗΠΑ.

Η δίκη ήταν η μεγαλύτερη για ένα σκάνδαλο που ταλανίζει τη Γαλλία εδώ και χρόνια. Το 2008 κατά τη διάρκεια διαιτησίας μεταξύ του Ταπί και της τράπεζας Crédit Lyonnais επιδικάστηκαν 400 εκατομμύρια ευρώ στο Γάλλο επιχειρηματία. Επρόκειτο για το τέλος μια μακράς διαμάχης.

Η απόφαση της διαιτησίας δεν βρήκε σύμφωνο το δικαστήριο. 45 εκατομμύρια από το συνολικό ποσό προορίζονταν για ηθική βλάβη.

«Γνωρίζετε ότι η ηθική βλάβη για γονείς που χάνουν ένα παιδί είναι 30.000 ευρώ;» είχε ρωτήσει επανειλημμένως στο παρελθόν, η αρμόδια δικαστής Ρακτ Μαντού την Κριστίν Λαγκαρντ. Εκείνη όμως δεν αντέδρασε και το δικαστήριο έκρινε πως με την παράλειψη της να πράξει, διευκόλυνε στην διασπάθιση του δημόσιου χρήματος…