Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιδιώκει την συνδρομή των αραβικών χωρών του Κόλπου για να ενισχύσει τα κεφάλαιά του και η συγκεκριμένη περιοχή δεν κινδυνεύει από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ, Νεμάτ Σαφίκ.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, ορισμένες από τις αναδυόμενες οικονομίες, φοβούμενες ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα μπορούσε να τις αποσταθεροποιήσει, πρότειναν τη μεγαλύτερη συνδρομή τους στο ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της απειλής απέναντι στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία συμφώνησαν στην ενίσχυση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές της G20. Ωστόσο, η πρόταση αυτή βρήκε αντίθετες τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες που ζήτησαν να εγκαταλειφθεί η ιδέα επί του παρόντος.

Ερωτηθείσα για το αν το ΔΝΤ αναζητεί την ενίσχυση των κεφαλαίων του από τις αραβικές χώρες του Κόλπου, η Σαφίκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Όχι, επί του παρόντος, δεν είναι στόχος μας».

Η Σαφίκ είπε ακόμη ότι οι επιπτώσεις από την κρίση στην ευρωζώνη στις χώρες του Κόλπου είναι μικρές μέχρι στιγμής καθώς είναι πολύ περιορισμένη η έκθεσή τους στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.