Για απώλειες πολύ μεγαλύτερες από τις αρχικά προβλεπόμενες, που μπορεί να ξεπεράσουν και το 50%, προετοιμάζουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με όσα συζήτησαν χτες οι υπουργοί του Eurogroup, για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, θα χρειαστεί haircut που μπορεί να αγγίξει και το 60%, ενώ στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν ντε φάκτο αποτελέσματα: «Τουλάχιστον 50% είναι απαραίτητο» για την απομείωση, υπογράμμισε η πηγή. Σε αυτή τη βάση θα διεξάγονται στο εξής οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις 26 Οκτωβρίου. Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, αν οι τράπεζες θα δεχτούν να υποβληθούν σε αυτές τις νέες μεγάλες απώλειες. Τον Ιούλιο είχαν δεχτεί μια απομείωση μόλις 21%.

Η έκθεση του ελεγκτικού κλιμακίου των πιστωτών της Ελλάδας (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) που δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης, οι τράπεζες θα πρέπει να δεχτούν μια απομείωση της τάξης του 60% των πιστώσεών τους, αν θέλουν το ποσό των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ να μείνει ως έχει.

Οι υπουργοί των 17 χωρών της ευρωζώνης που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν την πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Κυριακής, συμφώνησαν στην αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου για την Ελλάδα –οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ– ποσό που αντλείται από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το οποίο αποφασίστηκε την άνοιξη του 2010. Το ποσό που αναλογεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται και η θετική απάντηση του ΔΝΤ. Η καταβολή του ποσού έχει προγραμματιστεί μέσα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, επιτρέποντας στην Αθήνα να μην βρεθεί αντιμέτωπη με μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών.

Πηγή: 24h.gr