Υπέρ της εθελουσίας συμμετοχής των ιδιωτών στις προσπάθειες για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τάσσεται ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν, με συνέντευξή του στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «De Tijd».
Ο Φινλανδός Επίτροπος αναφερόμενος στην Ελλάδα επισημαίνει τα εξής:
«Την Άνοιξη του 2010 μπορέσαμε να αποφύγουμε ένα σενάριο αλά Lehman Brothers. Λένε ότι δεν είναι έξυπνο να αγοράζει κανείς χρόνο. Πράγματι, αυτό ισχύει εάν κάτι τέτοιο αποτελεί τον τελικό σκοπό. Μπορεί, όμως, να είναι αναγκαίο για να αποφύγει κανείς μια άμεση καταστροφή.
Και την άνοιξη του 2010 η Ευρώπη δεν ήταν καθόλου έτοιμη για τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης, εάν αυτή έφευγε εκτός ελέγχου. Κατά το πρώτο χρόνο του προγράμματος σωτηρίας, η Ελλάδα μπόρεσε να μειώσει το έλλειμμά της κατά 7%. Ένα σημαντικό επίτευγμα.
Αλλά από εκείνη τη στιγμή και μετά οι προσπάθειες χαλάρωσαν. Οι κίνδυνοι που φοβόμασταν έγιναν πραγματικότητα, εξαιτίας της πολιτικής διχόνοιας και της κοινωνικής αναστάτωσης. Κατά το τελευταίο εξάμηνο, οι επιδόσεις έγιναν χειρότερες, γεγονός που καθιστά αναγκαία μια επέμβαση μεγαλύτερης κλίμακας».
Εξ άλλου σχετικά με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, για την περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο Φινλανδός Επίτροπος επισημαίνει:
«Πρέπει να ξαναδούμε την συμφωνία της 21ης Ιουλίου σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει από τότε. Επίσης πρέπει να προσέξουμε τον κίνδυνο μόλυνσης της υπόλοιπης ευρωζώνης.
Για αυτό το λόγο πρέπει να ενισχυθούμε οικονομικά. Μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή μια υποχρεωτική έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θα είχαν πολύ αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τις πιο αδύναμες χώρες, όσο και για ολόκληρη την ΕΕ. Γι’ αυτό προτιμούμε μια εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών».