Ο κ. Ματθίας Πιγκάς είναι άγνωστος στην Ελλάδα. Με εξαίρεση τον πρωθυπουργό και λίγους υπουργούς, οι υπόλοιποι Έλληνες ούτε έχουν ακούσει ποτέ το όνομά του. Όμως ο κ. Πιγκάς όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΑΞΙΑ» ασχολήθηκε τους τελευταίους μήνες όσο ελάχιστοι με το ελληνικό χρέος, ενώ πολλά κρίθηκαν στην Ευρώπη αλλά και στο ΔΝΤ ως προς την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης από δική του παρέμβαση.

Ποιος είναι όμως αλήθεια ο κ. Πιγκάς; Ίσως κάποιοι προσεχτικοί αναγνώστες της διεθνούς ειδησεογραφίας να συγκράτησαν ότι το όνομά του φιγουράρει μεταξύ των τριών νέων ιδιοκτητών της γαλλικής εφημερίδας -σύμβολο «Le Monde». Είναι δηλαδή συνιδιοκτήτης μιας από τις πλέον ιστορικές εφημερίδες, με καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση όχι μόνο της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Μόνο που αυτή είναι μια δευτερεύουσα ασχολία για τον πολύ γνωστό στους συμπατριώτες του Γάλλο τραπεζίτη, που είναι επικεφαλής για την Ευρώπη της επενδυτικής τράπεζας Lazard.

Στενός φίλο του επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν και δεξί χέρι όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της τελευταίας σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Γαλλίας, ο κ. Πιγκάς είχε την ευθύνη του γαλλικού δημόσιου χρέους.

Παρά το γεγονός ότι είναι δηλωμένος σοσιαλιστής, ο επικεφαλής της Lazard, χαίρει εκτίμησης και του σημερινού προέδρου της χώρας, κ. Σαρκοζί, ενώ το πεδίο δράσης του ξεπερνάει τα ευρωπαϊκά σύνορα, καθώς έχει και την ιδιότητα του συμβούλου της κυβέρνησης της Αργεντινής για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Η ανάληψη του ρόλου του συμβούλου της κυβέρνησης Παπανδρέου από τη Lazard, έφερε τον κ. Πιγκάς στην Αθήνα. Πλεονέκτημα για τη γαλλική επενδυτική τράπεζα αποτέλεσε το γεγονός ότι προσφέρει μόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες και δεν αναπτύσσει – στο ευρωπαϊκό της σκέλος- άλλες επενδυτικές δραστηριότητες είτε ως broker είτε ως διαχειριστής κεφαλαίων και πωλητής επενδυτικών προϊόντων.

Αυτό την προστατεύει από πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, πράγμα το οποίο συμβαίνει με την πλειοψηφία των άλλων ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών που κατά καιρούς είτε «ειβάλλουν» είτε αποχωρούν από την ελληνική αγορά. Αυτό το προφίλ έχει οδηγήσει στο να είναι η Lazard σύμβουλος σε πολλές από τις μεγαλύτερες εξαγορές-συγχωνεύσεις τραπεζών σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη.