«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φθάσει στα όρια του τι μπορεί να κάνει για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών αγορών και τώρα πλέον εναπόκειται στις κυβερνήσεις να μπορέσει να αντιμετωπίσει με πυγμή την κρίση του χρέους», σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet.

«Η ΕΚΤ έχει κάνει ό, τι ήταν μέσα στις δυνατότητές της, μέσα σε πολύ αρνητικό κλίμα», δήλωσε ο Τρισέ στους Financial Times σε συνέντευξή του την Πέμπτη.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκιά της στο 1,5 τοις εκατό, παρά τις εκκλήσεις για μείωση, εν μέσω ενδείξεων επιδείνωσης των οικονομιών της Ευρωζώνης και λόγω των αυξανόμενων φόβων για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, που επηρεάζουν αρνητικά τις αγορές. Παρόλα αυτά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον επόμενο μήνα να συζητηθεί το ενδεχόμενο της μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ο Τρισέ υποστήριξε ότι η Ελλάδα, κατάφερε να πείσει ορισμένους επενδυτές για μείωση των ομολόγων τους, αλλά αποτελεί ειδική περίπτωση. «Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις του χρέους τους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Ένα από τα διδάγματα της κρίσης είναι ακριβώς ότι χρειάζεται περισσότερη ενότητα», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, αναφερόμενος στην οικονομική σύγκλιση των χωρών της Ευρωζώνης.