Τη διαβεβαίωση ότι το ΙΚΑ έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες και απαραίτητες ενέργειες για την ταχύτερη απονομή συντάξεων δίνει ο διοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Καλαματιανός, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολιάζοντας τα χθεσινά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) σχετικά με την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση.
Όπως επισημαίνει, η εικόνα στην απονομή των κύριων συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου βαίνει συνεχώς βελτιούμενη, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι εκκρεμούν στο ΙΚΑ 60.000 κύριες συντάξεις και «από αυτές έχουν εκδοθεί 12.000 προσωρινές αποφάσεις και καταβάλλονται προκαταβολές». «Το αποτέλεσμα αυτό είναι συνάρτηση στοχευμένης και συστηματικής παρέμβασης», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας γι’ αυτό το σκοπό και, ήδη, αποστέλλονται οι φάκελοι σε υποκαταστήματα που εκδίδουν ταχύτερα αποφάσεις».
Ο κ. Καλαματιανός, μέσω της δήλωσής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποδίδει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή των συντάξεων, στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, στην έλλειψη ηλεκτρονικών διασυνδέσεων και σύγχρονων συστημάτων, καθώς και στη συνεχή μεταβολή της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενώ, για την εφαρμογή του νόμου 4387/2016, από τον Μάιο και μετά, διευκρινίζει ότι αναμένεται η έκδοση από το αρμόδιο υπουργείο αναγκαίων οδηγιών και εγκυκλίων.
Αναφορικά με το έλλειμμα του ΙΚΑ, ο κ. Καλαματιάνος υπογραμμίζει ότι ο αρχικός προϋπολογισμός, όταν εγκρίθηκε, τον Δεκέμβριο του 2015, από το διοικητικό συμβούλιο, ήταν στα 2,1 δισ. ευρώ και «αυτό το ποσό βαίνει μειούμενο». Παράλληλα, εκτιμά ότι, με την αύξηση της εισπραξιμότητας και την κρατική επιχορήγηση, το έλλειμμα θα μειωθεί στα 800 εκατ. ευρώ. «Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων δεν προέκυψαν ούτε ανακαλύφθηκαν τώρα. Προέρχονται από τις παθογένειες του παρελθόντος», σχολιάζει ο κ. Καλαματιανός. Επισημαίνει δε ότι στο ΙΚΑ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος μέσω της αύξησης της εισπραξιμότητας, και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το πρώτο εννεάμηνο του 2016, εμφάνισε αύξηση των εισπράξεων κατά 359 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 4,55%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. «Αισιοδοξούμε ότι αυτή η πορεία για το ΙΚΑ θα συνεχιστεί, μέχρι το τέλος του έτους. Σχετικά με τα ελλείμματα που θα κληρονομήσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), είναι γνωστό ότι, όταν υπάρχουν ελλείμματα στα επιμέρους Ταμεία, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όλες οι παθογένειες του παρελθόντος», συμπληρώνει ο ίδιος, προσθέτοντας, ωστόσο ότι εξετάζονται τρόποι αντιμετώπισης.
Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί από την 01/07/2015 μέχρι τις 12/05/2016, ο διοικητής του ΙΚΑ υπογραμμίζει ότι έχουν προκληθεί σημαντικές μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές των συνταξιούχων, λόγω της κατάργησης του κατώτατου ορίου σύνταξης και της μη εφαρμογής του θεσμού της εθνικής σύνταξης, που ισχύει για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από 13/05/2016 και μετά, με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου (4387/2016). «Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο για την αντιμετώπιση και του ζητήματος αυτού» διευκρινίζει ο διοικητής.
Σχετικά με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, ο κ. Καλαματιανός δηλώνει ότι η οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μέσω της πραγματικής και όχι φαινομενικής ενοποίησης των Ταμείων, είναι σε εξέλιξη, ενώ εξηγεί ότι η λειτουργία του ΕΦΚΑ έχει ως στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους και όχι τη διαιώνιση και επανάληψη των προβλημάτων. Αναφέρει, παράλληλα ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την επίτευξη του τιτάνιου αυτού έργου της ενοποίησης των Ταμείων και της λειτουργίας του ΕΦΚΑ εντός των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων.
Επίσης, ο διοικητής του ΙΚΑ τονίζει, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ρύθμισης των 100 δόσεων, λέγοντας ότι η εν λόγω ρύθμιση βοήθησε πολλές επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.