H τοποθέτηση νορβηγικών επενδυτικών κεφαλαίων στην ενέργεια, τη ναυτιλία και τον τουρισμό ήταν αντικείμενο συζήτησης που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Νορβηγίας, κ. Τροντ Γκίσκε.
Οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, η οποία να εξειδικεύσει ακόμη περισσότερο τα πεδία συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Νορβηγίας.
Ο Τροντ Γκίσκε έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρονται στην Ελλάδα και τη δυνατότητα δρομολόγησης γρήγορων διαδικασιών υλοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων με διαδικασίες Fast Track και τη βοήθεια του Invest in Greece.
Μάλιστα, ο Νορβηγός υπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο της στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, η νορβηγική κυβέρνηση σκοπεύει να ενημερώνει τις επιχειρήσεις για τις επενδυτικές ευκαιρίες και κίνητρα που υπάρχουν στη χώρα μας.
Επίσης, εκτενής συζήτηση έγινε για ναυτιλιακά θέματα, καθώς και οι δύο χώρες έχουν μεγάλη ναυτική παράδοση και αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γκίσκε δεσμεύτηκε να προωθήσει θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο ΙΜΟ καθώς η Νορβηγία είναι ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ), με σημαντική συμμετοχή ιδιαίτερα σε τεχνικά θέματα και στον τομέα της τεχνικής συνεργασίας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει συμπεριληφθεί στο «Πρόγραμμα άμεσης προτεραιότητας» (fast track program) της Επιτροπής Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανοήσεως του νέου Μηχανισμού.
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι και οι δύο «από κοινού» συμφωνημένες θεματικές ενότητες (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και Άσυλο και Μετανάστευση) είναι εξαιρετικά σημαντικές για την προώθηση ζωτικών θεμάτων και πολιτικών της χώρας.
Ειδικότερα, η δράση του Ασύλου και της Μετανάστευσης θα συμπληρώσει το ήδη υλοποιούμενο σχέδιο δράσης της χώρας για συναφή θέματα σε συνεργασία με την Ε.Ε., ενώ οι δράσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα προωθήσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών με τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας.
Επίσης, ο κ. Χρυσοχοϊδης διαβεβαίωσε τον Νορβηγό υπουργό για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του νέου Μηχανισμού, καθώς θα καταρτισθεί νέο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα αντιμετωπίσει θέματα που το προηγούμενο διάστημα απετέλεσαν αντικείμενο χρονικών καθυστερήσεων και δυσλειτουργιών.