Προειδοποίηση πως η οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και πως θα πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος για «σκοτεινά σύννεφα στον ορίζοντα», απεύθυνε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας σήμερα σε οικονομική διάσκεψη στη Βιέννη και παραπέμποντας στις προγνώσεις για το 2012, που θα δημοσιευτούν αύριο από τα δύο μεγαλύτερα αυστριακά Ινστιτούτα Οικονομικών Ερευνών.
Όπως τόνισε ο καγκελάριος, η Αυστρία μέσα στην οικονομική κρίση, μπόρεσε, με φορολογική μεταρρύθμιση και μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας, να αποτρέψει μια «εξόντωση της αγοραστικής δύναμης» και είναι τώρα σημαντικό, πέρα από ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα να υπάρξουν επιπλέον έσοδα τα οποία θα δώσουν στο κράτος τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.
Ο κ. Φάιμαν ανέφερε πως όποιος «επενδύει» μόνον σε περικοπές καταλήγει στον αρνητικό ατέρμονα μιας μικρότερης αγοραστικής δύναμης και λιγότερων επενδύσεων που σύντομα οδηγούν στο τέλος των δυνατοτήτων, όμως το κράτος θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά την αποστολή του και να επενδύει στην παιδεία, την έρευνα και την υγεία, διαφορετικά θα χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών του.
Ο Αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος, ως πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης, είχε ζητήσει την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη χθεσινή σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας πως αυτή ανταποκρίνεται σε αυτό που η Αυστρία ζητούσε ήδη από το 2008 και πως με τον τρόπο αυτό οι χρηματαγορές θα συμβάλουν επιτέλους περισσότερο στη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών.
Ανάλογη ικανοποίηση εξέφρασε και ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ο οποίος μίλησε για μια Ευρώπη που αποτελεί «παγκόσμιο πρωτοπόρο», εκτιμώντας συγχρόνως ότι ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές μπορεί να μειώσει τη συμβολή των εθνικών προϋπολογισμών στο Μηχανισμό Στήριξης.
Ικανοποίηση για την καθιέρωση φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, και για την επικρότησή της από ένα ποσοστό 65% των πολιτών σε 23 χώρες-μέλη της ΕΕ, εξέφρασε επίσης ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Αλγκιρντάς Σεμέτα, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
Ο ίδιος επισήμανε πως η μεγαλύτερη ανησυχία αναφορικά με την καθιέρωση του φόρου, ήταν το ενδεχόμενο απόσυρσης των επενδύσεων από την Ευρώπη, ωστόσο η πρόταση είναι διαμορφωμένη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την επιβολή του φόρου.
Όπως σημείωσε, το ποσοστό φορολόγησης θα κυμαίνεται μεταξύ 0,01 και 0,1%, που από πολλούς θεωρείται πολύ χαμηλό και ως εκ τούτου αναποτελεσματικό, όμως μπορεί στα πλαίσια μιας διεθνούς συμφωνίας να αυξηθεί, ενώ, αν και χαμηλό, υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 57 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος διαβεβαίωσε πως από τη φορολόγηση θα εξαιρεθούν οι συναλλαγές των καταναλωτών που αφορούν για παράδειγμα ασφαλιστικά συμβόλαια ή πληρωμές μέσω πιστωτικής κάρτας.