«Όταν τελειώσει η τριετία του μνημονίου, η Ελλάδα πρέπει να είναι μία άλλη χώρα» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε χθες το απόγευμα κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου για να περιγράψει το κλίμα στο οποίο γίνονται οι επαφές με την τρόικα και τις πιέσεις των ελεγκτών για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στη δανειακή σύμβαση των 110 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη δόση αυτού του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, μοιάζει να είναι εξασφαλισμένη για το Σεπτέμβριο, όπως επιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών. Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο της αναφοράς που θα συντάξει το κλιμάκιο της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, λίγο πριν φύγει από την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Στον έλεγχο προόδου της ελληνικής οικονομίας τα «κοκκινάδια» των ελεγκτών είναι ελάχιστα. Όμως, την ίδια στιγμή οι συστάσεις περισσεύουν. Εκτός από την προτροπή για ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση στα έσοδα, οι ξένοι επόπτες, κατά τις χθεσινές τους συναντήσεις με τους βασικότερους υπουργούς της κυβέρνησης, ζήτησαν το ξήλωμα όλων των επενδυτικών αντικινήτρων και το γκρέμισμα του σπάταλου και αντιπαραγωγικού κρατικού μηχανισμού.

Άμεση εξυγίανση των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, πάταξη της γραφειοκρατίας, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών, χτύπημα των «πιράνχας» στην Υγεία και την Άμυνα, τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών νοσοκομεία, Ταμεία και ΟΤΑ, ευέλικτη αγορά εργασίας, είναι μερικές μόνο από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που ζήτησε η τρόικα τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαβεβαίωση που έλαβαν από το οικονομικό επιτελείο, είναι ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν κατά γράμμα και μάλιστα, όπου υπάρχει τέτοια δυνατότητα, η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων θα είναι ταχύτερη από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Άλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «το μνημόνιο είναι ένα ζωντανό κείμενο».

Σήμερα το απόγευμα, το κλιμάκιο θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο και τον Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον οποίο θα εξετάσουν τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών μετά τα πρόσφατα stress tests, τις πιθανές κεφαλαιακές τους ανάγκες και τη συμβολή τους στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Δεν αναμένεται να εκφράσουν αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ, ωστόσο θα τονίσουν την ανάγκη ευρύτερων τραπεζικών σχημάτων ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Θα υπάρξει συνάντηση και με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν τα προσδοκώμενα οφέλη από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσουν να ξεκινήσει από τώρα ο σχεδιασμός της επόμενης μεταρρύθμισης, αφού είναι γνωστό ότι τα ασφαλιστικά συστήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη χρειάζονται καίριες παρεμβάσεις κάθε 10 – 15 χρόνια για να παραμείνουν βιώσιμα.
Πηγή: capital.gr