Από τις 3 έως τις 9 Οκτωβρίου, η 3η διοργάνωση της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών ΜΜΕ θα εστιάσει την προσοχή της στις μεταφορές επιχειρήσεων και στους επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν για δεύτερη φορά μια επιχείρηση. Η Anna Rizzo, ο Tuomas Pahlman και ο Volker Geyer είναι 3 Ευρωπαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία εκτός της πεπατημένης.

Οι ιστορίες τους εμφανίζονται σε ένα μικρής διάρκειας video, το οποίο είναι διαθέσιμο στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.youtube.com/user/EUenterprise#p/u/5/1vvzG8zy1_M

Όσοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να γίνουν επιχειρηματίες συχνά ξεχνούν ότι το ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησης δεν είναι ο μόνος τρόπος έναρξης μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κάθε χρόνο, χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους αποσύρονται είτε γιατί αναζητούν πλέον νέες προκλήσεις, χωρίς να είναι σε θέση να βρουν άλλους που θα αναλάβουν τις επιχειρήσεις τους. Μόνο το 50% των επιχειρήσεων επιβιώνουν τα πρώτα πέντε χρόνια μετά την ίδρυση τους. Από όλες αυτές τις παύσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι πτωχεύσεις αποτελούν ποσοστό 15%. Έτσι λοιπόν το κλείσιμο και η επανέναρξη επιχειρήσεων θα πρέπει να θεωρούνται ως μια φυσική διεργασία, ακριβώς όπως η για πρώτη φορά ίδρυση μιας επιχείρησης.

Τη φετινή χρονιά η Εβδομάδα Ευρωπαϊκών ΜΜΕ εστιάζεται στις θεματολογίες των επιχειρηματιών, που αναλαμβάνουν για δεύτερη φορά μια επιχείρηση και στις μεταφορές επιχειρήσεων. Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ένα συμπληρωματικό φυλλάδιο στο οποίο περιέχονται 32 επιχειρηματίες από όλη την ΕΕ, των οποίων οι επιχειρηματικές ιστορίες μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους επιχειρηματίες και όσους φιλοδοξούν να ξεκινήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη.

3 παραδείγματα – πηγή έμπνευσης επιχειρηματικών επιτυχιών

Η Anna Rizzo ζει στην Ρώμη, στην Ιταλία. Ανέλαβε την επιχείρηση του πατέρα της μετά το θάνατο του. Ο Volker Geyer ζει στο Βισμπάντεν, στη Γερμανία. Ίδρυσε μια επιχείρηση στον κλάδο της βαφής μετά από μια πολύ δύσκολη επιχειρηματική χρεωκοπία. Ο Tuomas Pahlman ζει στο Τάμπερε της Φινλανδίας. Ήταν 21 ετών όταν έχασε τον πατέρα του, μένοντας επικεφαλής μιας προβληματικής επιχείρησης. Δέχθηκαν να μας πουν τις ιστορίες τους σε ένα video πέντε λεπτών.

Κάνοντας πιο εύκολη τη μεταφορά επιχειρήσεων και το νέο ξεκίνημα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τα Κράτη Μέλη να επανεξετάσουν τα φορολογικά τους συστήματα και να οργανώσουν αγορές που θα λειτουργούν με διαφάνεια για τις μεταφορές επιχειρήσεων. Για την προώθηση μιας δεύτερης ευκαιρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τα Κράτη Μέλη να μειώσουν τις απαλλαγές σε ένα μέγιστο χρονικό διάστημα 3 ετών για τους έννομους και συνεπείς επιχειρηματίες, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν ανεμπόδιστα τη νέα τους επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ΜΜΕ

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ΜΜΕ είναι ετήσια εκδήλωση την οποία συντονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει ως στόχο την προώθηση των ΜΜΕ, των επιχειρηματιών και την ανάπτυξη επιχειρηματικής νοοτροπίας σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράξη για τις Μικρές Επιχειρήσεις. Στις 37 συμμετέχουσες χώρες (τα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ και επιπλέον η Αλβανία, η Κροατία, η FYROM, η Ισλανδία, το Ισραήλ, το Λιχτενστάιν, το Μαυροβούνιο, η Νορβηγία, η Σερβία και η Τουρκία) οργανώνονται εκδηλώσεις από επιχειρηματικούς οργανισμούς, φορείς επιχειρηματικής υποστήριξης και εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, σε χρηματοδότηση και σε επιχειρηματικές επαφές, με σκοπό την περαιτέρω επιχειρηματική τους ανάπτυξη.

Η κεντρική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας ΜΜΕ, η Διάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας ΜΜΕ, θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες την 6η και 7η Οκτωβρίου 2011.