Την ανάγκη αύξησης της οικονομικής ελευθερίας, με ουσιαστική ενίσχυση του εξωστρεφούς τομέα των εξαγωγών, ώστε να μειωθεί η ανεργία και να επέλθει η ανάπτυξη στη χώρα μας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) δρ. Κυριάκος Λουφάκης στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τους φορείς της Θεσσαλονίκης ενόψει της 81ης ΔΕΘ.
Στο κεντρικό μήνυμα που μετέφερε εκ μέρους των εξαγωγέων ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, επισήμανε ότι «η ελληνική οικονομία παραμένει και γίνεται όλο και πιο κλειστή (η συμμετοχή στο ΑΕΠ των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών βαίνει μειούμενη), με λιγότερο ελεύθερη αγορά και βέβαια με περισσότερες θεσμικές στρεβλώσεις, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μείωση της οικονομικής ελευθερίας συνολικά κατά 9,5 μονάδες από το 2010».
Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι, “η ελληνική οικονομία είναι η πιο κλειστή και η λιγότερη ανταγωνιστική αγορά στην Ε.Ε. Το 2015 ο βαθμός ανοίγματος της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές εμπόριο (σύνολο εισαγωγών και εξαγωγών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) υπολογίζεται σε 59%, όταν για την Ιρλανδία ανέρχεται σε 217%. Το εμπορικό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας διευρύνεται συνεχώς, με την αξία των εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένων καυσίμων) να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό σε βάθος πενταετίας”.
Ο Κυριακος Λουφάκης τόνισε επίσης, ότι «η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Εάν η ελληνική οικονομία αποκτήσει μια αντίστροφη τάση προς ανοιχτή οικονομία (open economy με έμφαση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και Α.Ξ.Ε.), τότε είναι εφικτός ο στόχος της μείωσης της ανεργίας σε ποσοστό κάτω του 20% σε ένα χρόνο από σήμερα (από 23,6% που είναι σήμερα)”.
Οι άνεργοι, όπως πρόσθεσε, “μπορούν να βρουν διατηρήσιμες θέσεις στις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, εάν συμφωνηθεί μία ειλικρινής, έντιμη και μακρόπνοη στρατηγική στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις χρειάζονται πρακτικά εργαλεία, όπως παροχή ρευστότητας και ανταγωνιστικό κόστος χρήματος, ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές και άρση της υπερφορολόγησης, ανταγωνιστικό μη μισθολογικό κόστος».
Στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου δράσης για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις εντάσσεται το αίτημα του ΣΕΒΕ «για καθιέρωση κατάλληλα προσδιορισμένου οριζόντιου κριτηρίου εξωστρέφειας (με επιπλέον μοριοδότηση, κ.λπ.) σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και γενικότερα όπως π.χ. στον τρόπο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, νέο δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα με τη δημιουργία ενός «Λευκού Τειρεσία», κ.ά., ώστε, αφενός να ενισχυθούν και να επιβραβευθούν οι ήδη εξαγωγικές επιχειρήσεις και αφετέρου, να παροτρυνθούν οι μη ή σε μικρό ποσοστό εξαγωγικές να αναπτύξουν εξωστρέφεια”.
Βέβαια, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μελέτης ο ορισμός της εξαγωγικής επιχείρησης που θα δικαιούται της ειδικής αυτής μεταχείρισης στο πλαίσιο μιας πολιτικής στόχευσης (focus strategy). Σύμφωνα πάντως, με μια πρώτη προσέγγιση από τον ΣΕΒΕ, εξαγωγική θα μπορούσε να είναι η επιχείρηση με ποσοστό εξαγωγών πάνω από 25%, είτε με αξία των εξαγωγών της πάνω από 3 εκατ. ευρώ.
Ως προς την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση του κόστους χρήματος, “σημαντικά παραμένουν για τους Έλληνες εξαγωγείς η πραγματικά άμεση επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ και η κατά το δυνατό εξαντλητική χρήση του Ειδικού Διπλοτύπου Απαλλαγής από ΦΠΑ καθώς και η κατάργηση της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75 για τα εξαγωγικά δάνεια”, υπογράμμισε.
Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, ο Κυριάκος Λουφάκης επισήμανε ότι μείζον στρατηγικό θέμα παραμένει η επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του λιμένα Θεσσαλονίκης και μάλιστα σε πάροχο που θα προσελκύσει διεθνείς γραμμές. “Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση απαξιώνει περαιτέρω το λιμάνι και μειώνει την διεθνή ανταγωνιστικότητά του και το τίμημα της παραχώρησης, με επιπτώσεις στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα και στην απασχόληση της ευρύτερης περιοχής», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.
Ιδιαίτερο σημαντικό θέμα για τους Βορειοελλαδίτες εξαγωγείς δε, αποτελεί «η πιστοποιημένη κατάρτιση – εξειδίκευση στελεχιακού δυναμικού σε θέματα εξαγωγών – διεθνοποίησης με υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος μαθητείας (διττή εκπαίδευση)».
Στη συνάντηση που ήταν κοινή με εκπροσώπους των σημαντικότερων φορέων της Βόρειας Ελλάδας, συμμετείχαν και η υφυπουργός στον πρωθυπουργό Όλγα Γεροβασίλη και η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.