«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη δημιουργία ενός ευρύτερου μηχανισμού εγγυήσεων που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν τη δανειοδότηση.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη – μέλη να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις, ενώ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, τονίζοντας πως αποτελούν αναπτυξιακά ομόλογα για έξοδο από την κρίση.

Αναφερόμενος στον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι, μόλις επικυρωθούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, ο EFSF θα είναι σε θέση να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υπογράμμισε πάντως και την ανάγκη να τεθεί σε ισχύ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ο μόνιμος μηχανισμός ESM.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι χωρίς περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση υπάρχει ο κίνδυνος της διάλυσης.

Δήλωσε πάντως βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την ενότητα της ευρωζώνης και την οικονομική σταθερότητα.

Ο Μπαρόζο ανακοίνωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές προκειμένου να πληρώσουν και οι τράπεζες.