Στα 0,98 – 1 ευρώ το λίτρο, κατά μέσο όρο, αναμένεται να κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, έναντι 65 – 70 λεπτών την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ανέφεραν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων.

Κατήγγειλαν, επίσης, έξαρση του λαθρεμπορίου με ναυτιλιακά και εξαγώγιμα καύσιμα και της νοθείας βενζίνης με βιοαιθανόλη, τολουόλη, σε ποσοστά που φθάνουν και το 30 %, με συνεργασία συχνά και κρατικών λειτουργών.

Αιτία των αυξήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, εκτός από την άνοδο των διεθνών τιμών είναι η αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο οποίος από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο που ήταν πέρσι διαμορφώνεται φέτος στα 60 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Χ. Μαυράκης τάχθηκε υπέρ της εξίσωσης του ΕΦΚ στα ντήζελ κίνησης και θέρμανσης προκειμένου να παταχθεί η νοθεία και το λαθρεμπόριο, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως, όπως είπε, την καταβολή επιδόματος θέρμανσης τουλάχιστον στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

«Δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουμε σε εποχές που ο κόσμος θα κρυώνει ή θα απειλείται η δημόσια υγεία λόγω χαμηλών θερμοκρασιών», ανέφερε.