Αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση θα πρέπει να φροντίσουμε να εκμεταλλευτούμε τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η ελληνική οικονομία ταυτόχρονα με την επώδυνη προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημοσιονομική εξυγίανση, επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

«Αν καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την παράλυση που έχει επιφέρει το πελατειακό κράτος και η συζήτηση περί χρεοκοπίας», πρόσθεσε, «ο επιχειρηματικός κόσμος σε συνεργασία με πολλούς ενδιαφερόμενους στην Ευρώπη, καθώς και με διεθνείς φορείς, θα μπορέσουν να βγάλουν τη χώρα μπροστά».

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο παρουσίασης της μελέτης για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στη δεκαετία 2011-2021, που εκπόνησε η εταιρεία McKinsey, με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σε εκπροσώπους των πρεσβειών χωρών-μελών της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Ρωσίας.

Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε, πάντως, ότι η ελληνική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και η ευρύτερη ευρωπαϊκή κρίση.

«Το γεγονός ότι το ελληνικό πρόβλημα απειλεί να μολύνει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ είναι απλώς ένα σύμπτωμα της πολιτικής ατολμίας και των θεσμικών κενών της ΕΕ. Η κριτική, λοιπόν, που ασκείται στην Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και την ευρωπαϊκή εικόνα συνολικά», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.