Μπορεί το μυαλό όλων στο Μαξίμου να βρίσκεται στην βραδινή ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο και τη μετωπική που αναμένεται να εξαπολύσει ο πρωθυπουργός, ωστόσο την ίδια ώρα οι εξελίξεις τρέχουν στους ρυθμούς της αξιολόγησης και το μέτωπο της οικονομίας.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στην Αθήνα και οι συναντήσεις που θα έχει σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έρχονται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία για την κυβέρνηση και εν μέσω γεωπολιτικής ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης εξαιτίας των εξελίξεων στην Τουρκία.
Στο κυβερνητικό επιτελείο που τρέχουν ήδη για την προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης θέτουν τρεις βασικούς στόχους αναφορικά με την επίσκεψη Λιού, η οποία κλείδωσε σύμφωνα με πληροφορίες στο τετ α τετ που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα αναμένεται να ζητήσει από τον τσάρο της αμερικανικής οικονομίας την παρέμβαση στο ΔΝΤ, όπου οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο μέτοχο, προκειμένου να καμφθούν οι αιτιάσεις για ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το λοκ άουτ και η περαιτέρω συμπίεση των μισθών.
Πέραν τούτου, το κυβερντηικό επιτελείο προσδοκά στη στήριξη των ΗΠΑ για την επίτευξη χαμηλότερων στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ενδεχόμενο το οποίο παρά τη στήριξη σε άλλα ζητήματα ξέκοψε προχθές και επί του παρόντος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο τρίτος ωστόσο και σημαντικότερος πυλώνας έχει να κάνει με τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων για απομείωση του ελληνικού χρέους, ένα θέμα στο οποίο οι ΗΠΑ ήταν από την αρχή της διαπραγμάτευσης στο πλευρό της Αθήνας. Ήδη τα μηνύματα που έχουν φτάσει στην Ηρώδου Αττικού είναι θετικά, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του ο Τζακ Λιου, ο οποίος παράλληλα με την προσήλωση στη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας, υπογράμμισε τη συσχέτιση του θέματος με την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας.
Είναι γνωστό ότι ότι ουδείς και πόσο μάλλον οι ΗΠΑ, οι σχέσεις των οποίων με την Άγκυρα περνούν από πρωτοφανής δοκιμασίες, θα επιθυμούσε μία υποτροπή της ελληνικής κρίσης σε μία τόσο πολυτάραχη περίοδο στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικά, ο κ. Λιου μιλώντας στους Financial Times, υπογράμμισε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία, λόγω της πολιτικής αναταραχής στη γείτονα, προκειμένου η χώρα μας να μπορεί να λειτουργεί ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας.
«Θα ήλπιζα πως (η πρόσφατη αναταραχή) θα άλλαζε το κλίμα, υπό το οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους -και επειδή είναι ούτως ή άλλως το σωστό να γίνει, αλλά και επειδή, σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι σε θέση γεωπολιτικής σημασίας, είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί η δημοσιονομική της δομή» αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Λιου.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι, ακόμα και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως χώρας στη διαδρομή των προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού προς την Ευρώπη είχε ανανεώσει την έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της χώρας.