«Δεν μπορούν να ζητούνται από την Πορτογαλία περισσότερα από αυτά που έχει κάνει ήδη» σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή, έκρινε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στη Λισαβόνα, προσφέροντας την υποστήριξή του στην πορτογαλική κυβέρνηση, η οποία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να της επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις για δημοσιονομική παρέκκλιση.
«Έχουμε ανάγκη κοινούς κανόνες, καθώς ανήκουμε όλοι στην ευρωζώνη, αλλά έχουμε επίσης ανάγκη αλληλεγγύη και ελπίδα», ανέφερε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην πορτογαλική πρωτεύουσα στο πλευρό του πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα την έναρξη μιας διαδικασίας επιβολής κυρώσεων—δίχως προηγούμενο στην ιστορία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης—σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας διότι δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση των δημόσιων ελλειμμάτων τους το 2015.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται πλέον να προτείνει την επιβολή προστίμων, ύψους ίσου με έως και το 0,2% του ΑΕΠ, αν και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, ο Γάλλος Πιερ Μοσκοβισί, έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε οι κυρώσεις αυτές να είναι «μηδενικές».
«Η Γαλλία θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορέσει να λάβει πολύ γρήγορα την απόφασή της», είπε ο Ολάντ σήμερα, τονίζοντας πως η Πορτογαλία έχει ήδη κάνει «τεράστια προσπάθεια» και «πολλές θυσίες» για να «τηρήσει τους κανόνες».
Ευχαριστώντας τον Ολάντ για την «υποστήριξη» της Γαλλίας, ο Κόστα διαβεβαίωσε ότι η Λισαβόνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει όσον αφορά τα δημοσιονομικά της. «Δεν υπάρχει ενιαίο νόμισμα χωρίς κοινούς κανόνες και η Πορτογαλία θέλει να τηρήσει τους κοινούς κανόνες», σημείωσε.
Η πορτογαλική κυβέρνηση, σε επιστολή της που εστάλη χθες στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε ότι είναι «έτοιμη να υιοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα που θα επιτρέψουν τη διόρθωση οποιασδήποτε δημοσιονομικής παρέκκλισης» φέτος.
Η Πορτογαλία δεν πέτυχε το 2015 τον συμφωνημένο στόχο να μειώσει το έλλειμμά της κάτω του 3% του ΑΕΠ. Εξαιτίας του κόστους της διάσωσης της τράπεζας Banif τον Δεκέμβριο το πορτογαλικό δημόσιο έλλειμμα διογκώθηκε στο 4,4%.