«Παγίδα» σε όσους έβγαλαν στο εξωτερικό καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ σε διάστημα ενός έτους, από το 2009 στήνει το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας από τις τράπεζες να στείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λίστες οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ονοματεπώνυμο , ΑΦΜ κ.α.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου «το Υπουργείο Οικονομικών θα ελέγξει περιπτώσεις όπου το ύψος των κεφαλαίων που διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000 ευρώ) ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, κατ’ έτος ανεξαρτήτως του αριθμού των ιδρυμάτων μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εμβάσματα».

Η διαβίβαση στοιχείων θα γίνεται απευθείας στη Γ.Γ.Π.Σ. μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου με τη χρήση διαδικτύου. Ειδικά για τα τραπεζικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα θα γίνεται μέσω της «Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ).

Οι προδιαγραφές του αρχείου, ο τρόπος διαβίβασης και το χρονοδιάγραμμα δοκιμαστικής διαβίβασης αρχείων τόσο απευθείας όσο και μέσω της ΔΙΑΣ Α.Ε. που περιγράφονται στο Παράρτημα της παρούσης, θα αναρτηθούν έγκαιρα στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. Η πρώτη αποστολή αρχείων για την χρονική περίοδο 01/01/2009 – 31/07/2011 θα γίνει έως τις 31/10/2011.

Εν συνεχεία, η αποστολή των στοιχείων θα είναι μηνιαία και θα γίνεται έως την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα αναφοράς, με εξαίρεση τους πρώτους μήνες εφαρμογής της, όπου η αποστολή των στοιχείων για την χρονική περίοδο 01/08/2011 – 31/10/2011 θα γίνει έως τις 30/11/2011.

Οι φορείς τηρούν τα στοιχεία που αποστέλλουν στη Γ.Γ.Π.Σ., στη μορφή με την οποία τα αποστέλλουν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δεκαπέντε εργάσιμων ημερών.Η Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών θα τηρεί τα ως άνω στοιχεία για χρονικό διάστημα έξι ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση :

• Τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών και τα ελληνικά ταχυδρομεία διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών στοιχεία που αφορούν σε:

α) μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων) για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό,

β) εισπράξεις συμβεβλημένων με αυτά επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικών καρτών,

• Αναφορικά με τις μεταφορές πίστωσης, που εκκινούνται από λογαριασμό πληρωμών που τηρεί στο πιστωτικό ίδρυμα ή σε άλλο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών ο πληρωτής/εντολέας και τα εμβάσματα, που εκκινούνται με μετρητά, χωρίς τήρηση λογαριασμού πληρωμών, διαβιβάζονται τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας, όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος,

β) Ονοματεπώνυμο πληρωτή ή πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού που χρεώνεται,

γ) Συνολικός αριθμός δικαιούχων στο λογαριασμό που χρεώνεται,

δ) ΑΦΜ πληρωτή ή ΑΦΜ πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού,

ε) ΑΔΤ ή αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία, τόπος γεννήσεως και διεύθυνση κατοικίας πληρωτή ή πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού, εφόσον δεν υπάρχει ΑΦΜ,

στ) Μοναδικός κωδικός αναφοράς του εμβάσματος,

ζ) Κωδικός νομίσματος συναλλαγής, σε ISO code 4217,

η) Ποσό συναλλαγής,

θ) Ημερομηνία συναλλαγής,

ι) Χώρα προορισμού της μεταφοράς πίστωσης ή του εμβάσματος, σε ISO code 3166,

ια) Ονοματεπώνυμο δικαιούχου,

ιβ) Τράπεζα δικαιούχου, BIC,

ιγ) Πληροφορίες μηνύματος (εφόσον συμπληρωθούν από τον πληρωτή).

2.3 Αναφορικά με τις άμεσες χρεώσεις, διαβιβάζονται:

α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας, όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος,

β) Ονοματεπώνυμο πληρωτή / οφειλέτη ή πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού που χρεώνεται,

γ) ΑΦΜ πληρωτή ή ΑΦΜ πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού,

δ) ΑΔΤ ή αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία, τόπος γεννήσεως και διεύθυνση κατοικίας πληρωτή ή πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού, εφόσον δεν υπάρχει ΑΦΜ,

ε) Κωδικός νομίσματος συναλλαγής, σε ISO code 4217,

στ) Ποσό συναλλαγής,

ζ) Ημερομηνία συναλλαγής,

η) Κωδικός χώρας προορισμού της άμεσης χρέωσης, σε ISO code 3166,

θ) Επωνυμία δικαιούχου,

ι) Τράπεζα δικαιούχου εξωτερικού, BIC,

ια) Πληροφορίες μηνύματος (εφόσον συμπληρωθούν από τον πληρωτή).
• Αναφορικά με τη χρήση τραπεζικών επιταγών (εσωτερικού και εξωτερικού) για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, διαβιβάζονται:

α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας που εκδίδει την τραπεζική επιταγή όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος,

β) Αριθμός τραπεζικής επιταγής,

γ) Ημερομηνία έκδοσης της τραπεζικής επιταγής,

δ) Ονοματεπώνυμο εντολέα / συναλλασσόμενου,

ε) ΑΦΜ εντολέα / συναλλασσόμενου,

στ) Κωδικός νομίσματος, σε ISO code 4217,

ζ) Ποσό,

η) Εις διαταγή.

Αναφορικά με συναλλαγές καρτών πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων κ.λπ.) που πραγματοποιούνται σε συμβεβλημένες με τις τράπεζες επιχειρήσεις, διαβιβάζονται:

α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος,

β) ΑΦΜ επιχείρησης,

γ) Επωνυμία επιχείρησης,

δ) Διακριτικός τίτλος επιχείρησης,

ε) Πλήθος συναλλαγών καρτών για την περίοδο αναφοράς, βάσει της ημερομηνίας επεξεργασίας της συναλλαγής από την τράπεζα,

στ) Αξία συναλλαγών καρτών σε ευρώ για την περίοδο αναφοράς, βάσει της ημερομηνίας επεξεργασίας της συναλλαγής από την τράπεζα.

Στο πλήθος των συναλλαγών του στοιχείου (ε) προσμετρούνται οι συναλλαγές αγορών και επιστροφών (ακυρώσεων).

Στην αξία των συναλλαγών του στοιχείου (στ) αφαιρούνται τα ποσά των επιστροφών / ακυρώσεων από τα ποσά των αγορών (net balance). Στην αξία των συναλλαγών καταγράφεται το σύνολο του ποσού της αγοράς σε περιπτώσεις δόσεων (και όχι το ποσό της δόσης).