Δεν έφτανε το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν το ένα χαράτσι μετά το άλλο, με νέες εισφορές στα εισοδήματά τους, ετήσιες και έκτακτες, νέα τέλη στα ακίνητα και αυξημένους έμμεσους φόρους, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις νέες αστοχίες και παραλείψεις του ΚΕΠΥΟ. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Από την περασμένη εβδομάδα, έχουν αρχίσει να καταφθάνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα για την ετήσια εισφορά (αποκαλούμενη από το υπουργείο οικονομικών και εισφορά αλληλεγγύης), την οποία πληρώνουν όχι μόνο τα υψηλά εισοδήματα, αλλά όλοι όσοι δηλώνουν στην εφορία πάνω από 12.000 ευρώ. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος φόρος υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ και όχι από το σημείο που αρχίζει το αφορολόγητο.
Δυστυχώς, όμως, και σε αυτή την περίπτωση, οι υπόχρεοι διαπιστώνουν ότι τα σημειώματα αυτά περιέχουν σημαντικά λάθη, τα οποία αυξάνουν σημαντικά το ποσό του φόρου, που πρέπει να καταβάλουν στο Δημόσιο. Ποια είναι αυτά;
Το πιο συχνό λάθος αφορά στην επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, 300 ευρώ για φέτος και 500 από την επόμενη χρονιά. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο χαράτσι επιβάλλεται σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, πλέον της ετήσιας εισφοράς, εκτός αν έχουν κάνει έναρξη στην εφορία τα τελευταία πέντε χρόνια.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει η συγκεκριμένη εξαίρεση, που προβλέπεται ώστε να στηρίξει τους νέους επιτηδευματίες, σε πολλά σημειώματα νεόκοπων επαγγελματιών περιλαμβάνεται και το ποσό των 300 ευρώ.
Το δεύτερο λάθος έχει να κάνει με το ύψος του εισοδήματος, επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για στοιχεία, επί δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί από πέρυσι, υπάρχουν σημειώματα, στα οποία εμφανίζονται υψηλότερα ποσά από τα κανονικά, αυξάνοντας ταυτόχρονα και το ύψος της εισφοράς.
Χαρακτηριστικό του αλαλούμ, που εξακολουθεί να επικρατεί στο κέντρο πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών, είναι το γεγονός πως στο ίδιο το έγγραφο του εκκαθαριστικού, δίνονται οδηγίες για το πώς οι φορολογούμενοι μπορούν να αντιμετωπίσουν πιθανά λάθη.
Εντύπωση, πάντως, εξακολουθεί να προκαλεί το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΚΕΠΥΟ, Διομήδης Σπινέλης, παραμένει στη θέση του, παρά τις συνεχείς αστοχίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με το TAXISNET, που έχουν καθυστερήσει σημαντικά την είσπραξη εσόδων για το Δημόσιο.
Πηγή: www.24h.gr