«Βαθιά προβληματισμένος» από τις συνέπειες της εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση μετάβασης στη δραχμή δηλώνει ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.
Αφού τονίζει ότι «μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος», παραδέχεται ότι αβεβαιότητα υπήρχε -και από νομικής άποψης- ως προς το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ.
«Ο Γιάννης μου ζήτησε να βοηθήσω στο συντονισμό μιας ομάδας που θα μελετούσε το θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου» λέει στην εφημερίδα. «Είχα καταλάβει ότι εφάρμοζε εντολή του πρωθυπουργού» σημειώνει. «Θέσαμε το ζήτημα της σχέσης με την Ε.Ε. στους νομικούς μας. Η απάντησή τους ήταν ότι το ζήτημα ήταν νομικά αβέβαιο» προσθέτει.
«Όλες οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών είχαν στόχο την επίτευξη συμφωνίας εντός του ευρώ και εντός της ΕΕ. Η κυβέρνηση ήταν -και παραμένει- φιλοευρωπαϊκή» λέει ο οικονομολόγος.
Διαψεύδει μάλιστα ότι ο κ. Βαρουφάκης σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα απειλούσε τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στις συνεδριάσεις του Eurogroup -κάτι που ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε πει τον περασμένο Μάιο σε συνέντευξή του σε ελληνικό διαδικτυακό μέσο.
Αντιθέτως, ο Αμερικανός καθηγητής ήταν παρών στη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε στις 8 Ιουνίου στο Βερολίνο, όπου η πρόταση για Grexit προήλθε -όχι για πρώτη φορά- από την άλλη πλευρά.
Ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με τον κ. Γκάλμπρεϊθ, «είπε ότι δεν είχε εντολή να συζητήσει κάτι τέτοιο και ότι γνώριζε πως ούτε ο κ. Σόιμπλε είχε τέτοια εντολή. Το γνωρίζαμε αυτό, γιατί το είχε πει ευθέως η καγκελάριος Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα. Κατόπιν της παρατήρησης αυτής, το θέμα δεν συζητήθηκε περαιτέρω» καταλήγει.