Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε χθες ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει αδύναμη έως ότου επιλυθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, εν μέσω των συνεχιζόμενων αναταράξεων και ανησυχιών στις αγορές σχετικά με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.
«Η Ελλάδα είναι προφανώς το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα. (Οι Ευρωπαίοι) κάνουν κάποια βήματα για να επιβραδύνουν την κρίση αλλά όχι για να άρουν την κρίση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία εάν οι αγορές συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε αυτές τις πολύ μεγάλες χώρες», είπε ο Ομπάμα.
Μιλώντας σε ισπανόφωνους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ευρωπαϊκά κράτη για να καταρτιστούν τα πακέτα των μεταρρυθμίσεων για τις πιο ευάλωτες οικονομίες.
«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία, νομίζω, όσο αυτό το θέμα δεν επιλύεται», είπε.
«Θα είναι ένα σημαντικό θέμα στη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20) που λαμβάνει χώρα το Νοέμβριο» στη Γαλλία, πρόσθεσε.
Ο Ομπάμα είπε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά είναι οι μεγάλες χώρες της ΕΕ που θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση.
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ζητούσαν η ΕΕ και το ΔΝΤ στο πλαίσιο της συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο δανεισμού.
Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν καλωσόρισε την εξέλιξη και ανέφερε ότι μια ομάδα της τρόικας θα βρίσκεται στην Αθήνα τις αμέσως προσεχείς ημέρες για να συζητήσει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του πρώτου δανείου, που είχε συμφωνηθεί το 2010. Όμως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συνεχίζουν να εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που έχουν ανακύψει. Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ υποστήριξε, σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύθηκε χθες, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αποκλείσει μια «συντεταγμένη χρεοκοπία» της Ελλάδας. Οι Βρυξέλλες αντέδρασαν.
Ο Ομπάμα σχολίασε λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχετε ένα ενιαίο νόμισμα αλλά όχι ένα ενιαίο σύνολο οικονομικών πολιτικών, και αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία». Επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή κρίση προκαλεί μεγάλα προβλήματα και στην διεθνή, παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Η κρίση έχει «τεράστιες συνέπειες για την Αμερική, ολόκληρο το ημισφαίριο, όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε.
«Είναι δύσκολο να υπάρξει συντονισμός όταν έχεις τόσες πολλές χώρες, με διαφορετικές πολιτικές και διαφορετικές οικονομικές πραγματικότητες, που προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή πορεία. Κι έτσι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε, νομίζω, αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία όσο αυτό το ζήτημα δεν επιλύεται».
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προσθέσουν στο ενιαίο νόμισμα ένα «πιο αποτελεσματικό σύνολο συντονισμένων δημοσιονομικών πολιτικών», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Εάν οι αγορές είχαν εμπιστοσύνη στο ότι. . . οι χώρες εντός της Ευρώπης προτίθενται να υποστηρίξουν τους εταίρους τους στην ευρωζώνη, και ότι οι χώρες αυτές προτίθενται να κάνουν βήματα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του χρέους και της ανάπτυξης και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, τότε θα φαινόταν μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα», πρόσθεσε ο Ομπάμα.