Περισσότεροι από εκατό ευρωβουλευτές θα υπογράψουν κοινή επιστολή η οποία θα απευθυνθεί εντός της εβδομάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να απαιτήσουν τη συγγνώμη, έως και την παραίτηση, του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για την Ενέργεια, Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να αναρτηθούν, για τιμωρία, μεσίστιες οι σημαίες των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η πρόταση για την ταπείνωση των υπερχρεωμένων χωρών ως λύση στην κρίση αντιβαίνει προς τις ευρωπαϊκές αξίες. Η Επιτροπή θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις», δηλώνει σε ανακοίνωση ένα από τους υπογράφοντες το κείμενο της επιστολής, ο γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα.
Με την επιστολή θα απαιτείται από τον Γκίντερ Ετινγκερ «να ζητήσει συγγνώμη και, εάν ο ευρωπαίος επίτροπος δεν αισθάνεται πλέον σε θέση να εκπροσωπεί και να σέβεται όλους τους πολίτες, η παραίτησή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ευρωβουλευτή, η επιστολή θα υπογραφεί από «τουλάχιστον εκατό ευρωβουλευτές» ποικίλων πολιτικών τάσεων, από ευρωβουλευτές της αριστεράς, οικολόγους, αλλά επίσης από ευρωβουλευτές του συντηρητικού κόμματος (Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα), από όπου προέρχεται ο κ. Ετινγκερ, καθώς και από φιλελεύθερους.
«Φοβάμαι πώς η ταπείνωση του έλληνα πολίτη , μέσω των εθνικών του συμβόλων, δεν είναι η καλύτερη λύση για την ανάταξη της οικονομίας της χώρας του», προσθέτει στην ανακοίνωση ο Μαρκ Ταραμπέλα και αναρωτιέται: «Ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο; θα ζητήσουμε από τους πολίτες ή από τους υπουργούς των υπερχρεωμένων χωρών να φορούν ένα διακριτικό, ας πούμε ένα μαύρο περιβραχιόνιο;».
Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Γκίντερ Ετινγκερ για την ανάρτηση μεσίστιων των σημαιών των υπερχρεωμένων χωρών μπροστά από τα κτίρια της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε την ιδέα «εξωφρενική» και τόνισε ότι ο ευρωπαίος επίτροπος εξέφραζε προσωπική του άποψη.
Πρόσφατα ο Γκίντερ Ετινγκερ είχε προτείνει την αποστολή συνταξιούχων ευρωπαίων υπάλληλων στην Ελλάδα για «να εκπαιδεύσουν» τους Έλληνες και να βελτιώσουν την κατάσταση στη χώρα.
Κατά τη διάρκεια της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα, είχε μιλήσει για «αποκάλυψη» και είχε καλέσει τους Ευρωπαίους «να στραφούν προς τον Θεό». Τότε είχε κατηγορηθεί για δραματοποίηση της κατάστασης.