Υπέρ της υλοποίησης των προτεινόμενων από την «Ανεξάρτητη Επιτροπή επί του Τραπεζικού Τομέα» μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του κλάδου τάχθηκε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα αυτά θα ενισχύσουν την οικονομία και θα προστατεύσουν τους φορολογουμένους της χώρας από τυχόν μελλοντικές κρίσεις.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη έκθεση, ο τραπεζικός τομέας στη Βρετανία οφείλει να προχωρήσει σε διαχωρισμό των λειτουργιών λιανικής τραπεζικής από εκείνες που αφορούν σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις, έως το 2019, ώστε να προστατεύεται το ευρύ κοινό από τυχόν κρίσεις, αντίστοιχες εκείνης που εκδηλώθηκε το 2008.
«Η κυβέρνηση καλωσορίζει την τελική έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής επί του Τραπεζικού Τομέα», δήλωσε εκπρόσωπος της.
«Ο υπουργός των Οικονομικών εκτιμά την έκθεση ως εντυπωσιακή και ως ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ενός τραπεζικού συστήματος το οποίο υποστηρίζει τις χορηγήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, υποστηρίζει την οικονομία και την απασχόληση, αλλά δεν κοστίζει δισεκατομμύρια στερλίνες στους φορολογουμένους, όποτε αντιμετωπίζει προβλήματα», πρόσθεσε.
Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ίδιας έκθεσης, πλήρης υλοποίηση των οποίων θα μπορούσε να κοστίσει έως και 7 δισ. λίρες στερλίνες στον τραπεζικό τομέα της Βρετανίας, ο δείκτης επάρκειας κεφαλαίων πρέπει να διαμορφώνεται στο 10% σε ότι αφορά στη λιανική τραπεζική και η δυνατότητα απορρόφησης τυχόν ζημιών να ανέρχεται στο επίπεδο του 17-20% των κεφαλαίων αυτών.
Σύμφωνα με την έκθεση, το ετήσιο κόστος, προ φόρων, από την υλοποίηση των προτάσεων αυτών θα ανέλθει σε 4 έως 7 δισ. λίρες στερλίνες για τις βρετανικές τράπεζες.
Επιφυλάξεις πάντως για το τελικό όφελος από την υιοθέτηση των προτάσεων αυτών εξέφρασαν παραγωγικού φορείς στην Βρετανία, όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο, επισημαίνοντας ότι έτσι θα περιοριστεί το επίπεδο των χορηγήσεων και θα περιοριστεί η ρευστότητα.