Το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν ένα φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που να ισχύει για όλες τις συναλλαγές που αφορούν τουλάχιστον έναν ευρωπαίο μεσολαβητή, σε ένα ποσοστό «όσο το δυνατόν πιο χαμηλό», σύμφωνα με τις προτάσεις που υποβλήθηκαν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε επιστολή τους προς τον Επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές Υποθέσεις κ. Μισέλ Μπαρνιέ και τον Επίτροπο Αλγκίρντας Σεμέτα που είναι αρμόδιος για τα Φορολογικά, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, και ο γερμανός ομόλογος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσιάζουν αναλυτικά τις προτάσεις τους για το φόρο αυτό, για τον οποίο ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να πιέσουν για να υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο φόρος θα επιβάλλεται «σε όλες τις οικονομικές συναλλαγές και το συνάλλαγμα», σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, «όταν τουλάχιστον ο ένας συμβαλλόμενος εδρεύει στην ΕΕ».
Πολλά μοντέλα έχουν αναφερθεί σχετικά με τη βάση της εφαρμογής του και το ποσοστό θα είναι «όσο το δυνατόν χαμηλότερο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις διαφυγής», που θα κάνουν τους συμβαλλόμενους να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους εκτός Ευρώπης για να ξεφύγουν από την εισφορά. Μια πηγή κοντά στις συνομιλίες ανέφερε αυτή την εβδομάδα το ποσοστό του 0,1% για μετοχές και ομόλογα και 0,01% για τα παράγωγα.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τράπεζες, χρηματιστήρια και πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, θα είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη του φόρου από τους πελάτες τους και την πληρωμή του.
«Πιστεύουμε ότι η επιβολή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι μια κρίσιμη καμπή στην επίτευξη μιας παγκόσμιας συναίνεσης, χωρίς να επηρεάζεται η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα», γράφουν οι δύο υπουργοί, οι οποίοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι το ευρωπαϊκό παράδειγμα θα δημιουργήσει σχολή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθεί σήμερα με τον Σεμέτα για να συζητήσουν για το περίγραμμα του φόρου, ενώ η Επιτροπή θα μπορούσε να κάνει τις προτάσεις της τον επόμενο μήνα.
Για το λόγο αυτό, «τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτή την επιστολή θα πρέπει να αποτελέσουν μια καλή βάση εργασίας», δηλώνουν οι Μπαρουέν και Σόιμπλε.
«Παρά το γεγονός ότι παραμένουν πολλές γκρίζες ζώνες, θα πρέπει να επεξεργαστούμε ακόμη τον ακριβή ορισμό του κριτηρίου της εδαφικότητας, και ιδίως το ζήτημα των ομίλων (υποκαταστήματα και θυγατρικές)» σημειώνεται στο κείμενο.
Ίδιο πράγμα για τη βάση υπολογισμού που θα χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές παραγώγων, για τις οποίες μια ίδια σύμβαση μπορεί να καλύψει πολλαπλές συναλλαγές.
«Κατά τη συζήτηση, θα αξιολογήσουμε επίσης τα πλεονεκτήματα του φόρου σε ορισμένες μη κερδοσκοπικές συναλλαγές», διευκρινίζουν οι υπουργοί.
«Τονίζουμε ακόμη ότι οι δυσκολίες στην εφαρμογή, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία για την απόρριψη του φόρου», αναφέρουν στην επιστολή τους οι υπουργοί.