Ο ηγέτης του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών – του ευρωσκεπτικιστικού ακροδεξιού κόμματος που αναδείχθηκε τρίτο στις πρόσφατες εκλογές στην Φινλανδία – δήλωσε σήμερα ότι είτε οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, πρέπει να βγουν από την ευρωζώνη είτε οι πλουσιότερες χώρες, όπως είναι η Φινλανδία, πρέπει να απαλλαγούν από το βάρος του δανεισμού για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας σε αυτές.

Ο Τίμο Σόινι δήλωσε – σε αποκλειστική συνέντευξή την οποία παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς – ότι «οι χώρες εκείνες που δεν μπορούν να τηρούν τους κανόνες πρέπει να εξέρχονται του συστήματος. Ή άλλη επιλογή είναι οι χώρες εκείνες όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία, ίσως και η Γερμανία να βγουν, διότι δεν μπορούν να πληρώνουν πλέον».

«Είναι εντελώς λάθος το ότι οι Φινλανδοί φορολογούμενοι σηκώνουν το βάρος εκείνων των χωρών που εξαπάτησαν» τις άλλες, συνέχισε. «Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρο ότι έκλεψαν – ορισμένοι από τους πολιτικούς της».

Ο Σόινι επανέλαβε πως αντιτίθεται στο σημερινό σύστημα για την παροχή δανείων σε χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους.

«Δεν ζητούμε, το κόμμα μας, μια άμεση έξοδο (από αυτό). Όμως δεν θέλουμε οιουσδήποτε νέους μηχανισμούς», είπε, αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) που θα διαδεχθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ισοψηφεί σχεδόν με το κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας, το οποίο ηγείται της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης συνασπισμού.

Το κόμμα αποτελεί αγκάθι στο πλευρό της κυβέρνησης, καθώς αντιτίθεται όλο και πιο έντονα στον δανεισμό της Πορτογαλίας και την δημιουργία του μονιμότερου μηχανισμού «διάσωσης» της ΕΕ.

Ο Σόινι είπε ότι είναι πιθανό να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του Ιανουαρίου. «Είναι λίγο πιο πιθανό», δήλωσε ερωτηθείς σχετικά από το Ρόιτερς. Πρόσθεσε πως είναι πιθανό να λάβει οριστική απόφαση αργότερα εντός του μηνός.