Αυστηρή κριτική για τον τρόπο που διαμορφώνεται η πολιτική της ΕΕ, άσκησε, με ομιλία του ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, κάνοντας λόγο για ύπαρξη μίας νέας και ανεπίσημης ομάδας εντός της ΕΕ, η οποία δημιουργεί κινδύνους για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία.
Ο κ. Κατάινεν δεν κατονόμασε τις χώρες που δημιουργούν τους κινδύνους για μία δίκαιη ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά το πρακτορείο Ρόιτερ σημειώνει ότι ο ίδιος τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν μπορούν να παίρνουν αποφάσεις εξ ονόματος των άλλων χωρών, μετά από μία συνάντηση των δύο ηγετών.
Σε μία από τις ισχυρότερες δηλώσεις του, κατά της τρέχουσας διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο κ. Κατάινεν δήλωσε επίσης ότι η Ευρωζώνη παραβίαζε τους κανόνες για μακρύ χρονικό διάστημα και ότι τα προγράμματα οικονομικής στήριξης χωρών πρέπει να είναι «ακραία εξαίρεση».
«Το πρόβλημα στην Ευρωζώνη είναι το υπερβολικό χρέος. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι παραβιάσαμε και τουλάχιστον ερμηνεύσαμε ελαστικά, τους δικούς μας κανόνες για μακρύ χρόνο, το οποίο εξηγεί γιατί οι αποφάσεις μας υποφέρουν από έλλειψη εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία έχει ζητήσει εγγυήσεις για το δάνειο που θα δώσει στην Ελλάδα, αίτημα που εξετάζεται από την Ευρωζώνη, προκειμένου να υπάρξει μία λύση που θα μπορεί να εφαρμοστεί για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Ρόιτερ, το οποίο επικαλείται πηγή της Ευρωζώνης, η τελική λύση στο αίτημα της Φινλανδίας πιθανόν δεν θα είναι έτοιμη πριν από τα τέλη του Σεπτεμβρίου, λόγω της νομικής πολυπλοκότητας του θέματος.
«Νομίζω ότι θα πάρει περισσότερο χρόνο από τις 16 Σεπτεμβρίου που θα γίνει το επόμενο Ecofin – είναι πολύ περίπλοκο τεχνικά», δήλωσε η πηγή της Ευρωζώνης που συμμετέχει στην προετοιμασία, προσθέτοντας: «Νομίζω το νωρίτερο στο τέλος του μήνα – τα προβλήματα είναι κυρίως νομικής φύσης, είναι πολύ περίπλοκα νομικά θέματα».
Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η λύση «θα είναι ανοικτή σε όλες τις χώρες, αλλά πολύ λίγες χώρες θα θελήσουν να κάνουν χρήση της, επειδή σε αντάλλαγμα θα πρέπει να παραιτηθούν από άλλα προνόμια».