Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος έκλεισε. Πρόκειται για ένα αναμφίβολα θετικό βήμα, με βαρύ ωστόσο τίμημα, καθώς η μέγγενη της υπερφορολόγησης είναι πλέον πιο ασφυκτική από ποτέ.
*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επιστροφή της οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος στόχος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες προσέλκυσης επενδύσεων, με σημείο αναφοράς το κράτος και την ανάπτυξη σημαντικών ακινήτων και υποδομών, όπως η έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, περιφερειακά λιμάνια και μαρίνες, αλλά και η επέκταση της Αττικής Οδού.
Οι συνεργασίες αυτές οφείλουν να επιδιωχθούν στο πλαίσιο μιας στοχευμένης στρατηγικής, η οποία θα δημιουργεί αμοιβαία ανταποδοτικά οφέλη. Σε αντίθεση με τη λογική της πώλησης, όπου η διαπραγμάτευση κινείται γύρω από το τίμημα, στην προκειμένη περίπτωση το βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η προστιθέμενη αξία που θα παραχθεί από την επένδυση, με τη μορφή νέων, διατηρήσιμων θέσεων εργασίας, αλλά και ευκαιριών επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Για να λειτουργήσει αυτή η μορφή συνεργασίας, θα πρέπει από την πλευρά της Πολιτείας να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο, ελκυστικό «πακέτο» για τους επενδυτές, το οποίο θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα ανταποδοτικά οφέλη (π.χ. εκμετάλλευση υποδομών, ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων), αλλά και την εκ των προτέρων διευθέτηση μιας σειράς διοικητικών θεμάτων (π.χ. πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, χρήσεις γης, άδειες κτλ.) τα οποία λειτουργούν μέχρι τώρα ως αντικίνητρο στην ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Κυρίως, όμως, θα πρέπει να αλλάξει η αντίληψη που ταυτίζει την εμπλοκή ιδιωτών επενδυτών με «ξεπούλημα». Η έννοια αυτή υπάρχει στο μυαλό όσων ακόμα θεωρούν την ιδιωτική πρωτοβουλία ως εκ φύσεως εχθρική προς το δημόσιο συμφέρον. Είναι ώρα να κατανοήσουν όλοι ότι το συμφέρον του τόπου είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η αποκατάσταση του εισοδήματος των πολιτών. Χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια και επενδύσεις, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Είναι καθήκον της Πολιτείας να αναλάβει την προσέλκυσή τους και να το κάνει, επιτέλους, σωστά.
*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ