Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο οικονομικών καθώς τα έσοδα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Ακόμα και τα οριστικά στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι η μαύρη τρύπα στο επτάμηνο Ιανουαρίου Ιουλίου φτάνει στα 4,5 δισ. ευρώ καθώς τα έσοδα από φόρους βυθίζονται μήνα με το μήνα.
Λύση στο πρόβλημα αυτό με την βοήθεια της τρόικα φυσικά… προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση με βελτιώσεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην βουλή τον Σεπτέμβριο.
Μεταξύ των ρυθμίσεων που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η μείωση κατά 3 μονάδες των συντελεστών ΦΠΑ έτσι ώστε το 23% να πέσει στο 20% και ο συντελεστής 13% στο 10% εναλλακτικά εξετάζεται καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15%-18% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, με την προσθήκη ενός υπερμειωμένου συντελεστή της τάξεως του 3% για αγαθά που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη.
Για να ενισχύσει την πραγματική οικονομία που καταρρέει η κυβέρνηση εξετάζει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 20% στο 15%.
Στα σκαριά βρίσκεται η μείωση της φορολόγησης για αγορά καινούργιων διαμερισμάτων.
Στον αντίποδα, το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει όλες τις φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται ότι κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
Tο υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να θέσει σε εφαρμογή την ασύρματη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxisnet, προκειμένου η απόδοση του ΦΠA να γίνεται απευθείας, και να ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο.
Παράλληλα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το κλείσιμο των 213 εφοριών, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν αρχίσει να λειτουργούν τα φορολογικά δικαστήρια.