Κριτική συγκεντρώνει, την τελευταία εβδομάδα, η πρόταση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Warren Buffett, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος, γνωστός για τις φιλικές του σχέσεις με τη διοίκηση Ομπάμα, είχε τονίσει με άρθρο του στην New York Times ότι πλούσιοι άνθρωποι σαν και αυτόν πρέπει να φορολογηθούν περισσότερο καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να τον φορολογήσει.

«Εγώ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στις Η.Π.Α, πληρώνω μικρότερο φόρο στην κυβέρνηση από ότι πληρώνουν τα άλλα 20 άτομα που δουλεύουν στο προσωπικό μου γραφείο», είχε δηλώσει ο μεγιστάνας. Το 2010 ο Buffet πλήρωσε 17% φόρο εισοδήματος, ενώ οι εργαζόμενοι του πλήρωσαν από 33% έως 41%, υποστηρίζει το αμερικάνικο πρακτορείο.

Η κύρια κριτική, προς αυτή την ιδέα, προέρχεται από επιφανείς πολιτικούς και δημοσιογράφους που χαρακτηρίζουν ως υποκριτική τη στάση του. «Εάν ο Buffett θεωρεί ότι δεν πληρώνει αρκετούς φόρους, είναι ελεύθερος να πληρώσει περισσότερους», υποστηρίζουν. «Δεν έχει ανάγκη από οποιαδήποτε αλλαγή στους φορολογικό καθεστώς, ώστε να δώσει στην κυβέρνηση όσο χρήματα θέλει», συμπληρώνουν.

Θέση ενάντια στην ιδέα Buffett πήρε και η κυβερνήτης της Μινεσότα Michele Bachmann, αναφέρει το Bloomberg. «Έχω μία πρόταση’, είπε. «Κύριε Buffett, γράψε μία μεγάλη επιταγή σήμερα. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένεις», πρόσθεσε. «Θα μπορούσες να δώσεις οποιοδήποτε ποσό θέλεις, αλλά μη ζητάς από τους υπόλοιπους να υποστούν μία αύξηση του φόρου εισοδήματος επειδή θέλεις να προκαλέσεις θόρυβο», κατέληξε η πολιτικός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.