Το μαχαίρι στο λαιμό του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου θα βάλει σήμερα η τρόικα που ζητά να ξεδιπλωθούν εδώ και τώρα όλα τα μέτρα ή να ανοίξει η συζήτηση για καινούργια.
Η αστοχία στο υπολογισμό της ύφεσης (πέσαμε έξω 1,5%) η μεγάλη υστέρηση στα έσοδα (πάνω από 3 δισ. ευρώ) και η υπέρβαση στις δαπάνες (που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ) ανοίγουν την συζήτηση για νέα μέτρα.
Αρχικά η κυβέρνηση υπολόγισε την ύφεση στο 3,5% όμως ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι φέτος θα ξεπεράσει το 4,5% και μπορεί να φθάσει στο 5,3%.
Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν και οι νεότερες προβλέψεις της τρόικα ότι το έλλειμμα θα παραμένει στο 10% αντί να μειωθεί στο 7,6% τότε θα πρέπει να βρεθεί τόπος για να καλυφτούν αστοχίες 5,5 δισ. ευρώ.
Το κλιμάκιο των ελεγκτών θα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών ακόμη μεγαλύτερη συγκράτηση δημοσίων δαπανών, καθώς βλέπουν μεγάλη σπατάλη στο Δημόσιο, ενώ υπό αμφισβήτηση βρίσκεται ο στόχος της κυβέρνηση να εισπράξει έσοδα με τον κεφαλικό φόρο και το τέλος επιτηδεύματος.
Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται και στο θέμα των συγχωνεύσεων και των λουκέτων σε οργανισμούς του Δημοσίου.
Ανοιχτό παραμένει ακόμη και το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, με την τρόικα να επιμένει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων Αγκάθι στις δαπάνες παραμένει και η τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων, με πρώτη αυτή του ΙΚΑ, που θα πρέπει να επιδοτηθεί με επιπλέον 600 εκ. για να καλύψει τις ανάγκες για συντάξεις ενώ και για τα υπόλοιπη ταμεία θα πρέπει να βρεθούν πάση θυσία να περίπου 1,5 δισ. ευρώ
Στον τομέα της υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την τελευταία ρύθμιση των χρεών τους προς τους προμηθευτές τους, έχουν αρχίσει να σωρεύουν και πάλι χρέη που στα μέσα του χρόνου έφταναν τα 2 δισ.
Με αυτά τα δεδομένα ένας πρόχειρος υπολογισμός από το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει το έλλειμμα για το 2011 περίπου στο 8,5% του ΑΕΠ αν συγκρατηθεί η αύξηση των δαπανών στις απολύτως απαραίτητα, δηλαδή την πληρωμή συντάξεων από τα ταμεία και την αύξηση των εσόδων με είσπραξη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αν η τρόικα αποδεχθεί τις αστοχίες στο έλλειμμα του 2011 και του 2012 θα ξεκινήσει και η δεύτερη και ίσως πιο ουσιαστική συζήτηση της αξιολόγησης που θα αφορά τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να καλυφθούν οι αποκλίσεις και να επιτευχθεί το 2014 η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.