Το Συμβούλιο των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB), εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες δεν καταγράφουν στους ισολογισμούς του δευτέρου τριμήνου με τον ίδιο τρόπο τις ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος του IASB Χανς Χόογκερβοστ έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Χρεογράφων και Αγορών, με την οποία εξέφρασε την ανησυχία του Συμβουλίου για τις διαφορές στις πρακτικές αποτίμησης που ακολουθούνται από τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με πηγές, που γνωρίζουν το θέμα της επιστολής, η παρέμβαση του IASB θεωρείται πρωτοφανής και αντανακλά την πεποίθηση ότι ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες έγραψαν στον ισολογισμό τους μικρότερες ζημίες από αυτές που θα έπρεπε να γράψουν.
Το IASB επικρίνει το γεγονός ότι ορισμένες τράπεζες δεν χρησιμοποίησαν τις τρέχουσες αγοραίες τιμές των ελληνικών ομολόγων για να καταγράψουν τις ζημιές τους – θεωρώντας ότι οι αγορές των ελληνικών ομολόγων δεν είναι ρευστές – αλλά εσωτερικά μοντέλα (σ.σ.: η αποτίμηση σε τρέχουσες τιμές προβλέπεται για τα ομόλογα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για εμπορικούς σκοπούς και όχι για τα ομόλογα που διατηρούν μέχρι τη λήξη τους).
Ο επικεφαλής του IASB σημείωσε ότι «αν και η δραστηριότητα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων έχει μειωθεί, οι συναλλαγές εξακολουθούν να γίνονται».
Αν και η επιστολή δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες τράπεζες ή χώρες, πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα ανέφερε ότι η ανησυχία αφορά την προσέγγιση που ακολούθησαν η γαλλική τράπεζα BNP Paribas και η γαλλική ασφαλιστική εταιρία CNP Assurances.
Και οι δύο ανακοίνωσαν ζημιές για τα ελληνικά ομόλογα ύψους 21%, σύμφωνα με ότι προβλέπει το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ενώ άλλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες ανακοίνωσαν ζημιές 50%.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuetrs, εκπρόσωπος της BNP Paribas δήλωσε ότι οι προβλέψεις της σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα έγιναν σε πλήρη συμφωνία με τους ελεγκτές της και τις σχετικές αρχές, όπως προβλέπεται από την απόφαση της ΕΕ στις 21 Ιουλίου (σ.σ.: η απόφαση της 21ης Ιουλίου προβλέπει τη δυνατότητα ανταλλαγής ή μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες πιστωτές με ζημιά ίση με το 21% της αξίας τους). Αντίστοιχη δήλωση έκανε και εκπρόσωπος της CNP.