Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας βρίσκεται εκ νέου ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την εξοικονόμηση κονδυλίων ύψους 2,9 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης συναντάται το μικτό κλιμάκιο των ελεγκτών, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ως προς τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, ώστε αφενός μεν να περιοριστούν οι δαπάνες αφετέρου δε να καλυφθούν τα ελλείμματα κύριων και επικουρικών ταμείων. Σημειώνεται ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έως το τέλος του έτους θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα τεθούν επί τάπητος η πορεία για την αναμόρφωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ο περιορισμός κατά 15% των αναπηρικών συντάξεων, η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η εξοικονόμηση πόρων μέσω του περιορισμού κύριων και επικουρικών συντάξεων και η επιβολή ειδικών εισφορών υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ.

Ακόμη επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και η πορεία εφαρμογής των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με στόχο να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.