Τις τελευταίες ημέρες διεθνείς αναλυτές και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, επισημαίνουν τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα ξανά αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, εάν καθυστερήσει περαιτέρω η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στο μεταξύ, η πραγματική οικονομία βιώνει συνθήκες ασφυξίας, με τις τράπεζες να εξαρτώνται ακόμη από τον ELA και με το χρήμα να γίνεται όλο και πιο δυσεύρετο και ακριβό για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις άγγιξαν τον περασμένο Φεβρουάριο το κατώτερο σημείο της δεκαετίας. Τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις ανήλθαν μόλις σε 291 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό ήταν 408 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2015 και 947 εκατ. ευρώ το 2014. Επιπλέον, ακόμα και αυτές οι λιγοστές πιστώσεις που διατίθενται από τις τράπεζες έχουν απαγορευτικό κόστος εξυπηρέτησης. Τα επιτόκια με βάση τα οποία δανείζοντα οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι μέχρι και τρεις φορές υψηλότερα, σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το μέσο επιτόκιο για τα νέα δάνεια των ελληνικών επιχειρήσεων κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα του 5%, ενώ το αντίστοιχο για τα νέα δάνεια των επιχειρήσεων στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης  μειώθηκε τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά κάτω από το 2%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ.

Για να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα επιτρέψει στις τράπεζες να επωφεληθούν από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, θα ανοίξει το δρόμο των συζητήσεων για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και θα ενθαρρύνει την επιστροφή καταθέσεων. Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει στην άκρη τους τακτικισμούς και τον πόλεμο εντυπώσεων και να επιδιώξει με σοβαρότητα την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές της.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι Πρόεδρος στης Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ