«Eφόσον η Φινλανδία λάβει τις εγγυήσεις που ζητά, η Ολλανδία πρέπει να έχει την ίδια αντιμετώπιση» τονίζει με συνέντευξή του στο Spiegel o Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Ο Jan Kees de Jage μάλιστα σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «εάν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, η Ολλανδία δεν θα παρέχει καμια περαιτέρω βοήθεια και δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης» αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη.
Ερωτηθείς για το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο ολλανδός Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «το EFSF δεν είναι πανάκεια» εμφανίστηκε, όμως, ανοιχτός σε συζητήσεις περί ενίσχυσης του μηχανισμού εφόσον χρειαστεί.«Η Ιταλία έχει χρέος που αγγίζει τα 2 τρισ. ευρώ. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει ποτέ να μπει στο μηχανισμό στήριξης» ανέφερε ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ και υποστήριξε πως μόνη λύση είναι οι χώρες να τηρήσουν κατά γράμμα τα προγράμματα λιτότητας και εξυγίανσης της δημοσιονομικής τους κατάστασης.
Ο Jan Kees de Jager στη συνέντευξή του δεν έκλεισε τελείως την πόρτα του διαλόγου για το ευρωομόλογο τονίζοντας ότι βασική προϋπόθεση για ένα τέτοιο βήμα είναι η ενοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής όλων των κρατών της Ευρωζώνης. «Τότε τα ευρωομόλογα θα αποτελούσαν μια μακροπρόθεσμη λύση».
Πάντως επεσήμανε ότι σε αυτή την φάση «τα ευρωομόλογα δεν είναι λύση αλλά μια νέα μορφή χρέους» και κάλεσε τη Γερμανία να μην υποχωρήσει από την πάγια θέση της κατά της έκδοσης ευρωομολόγων.
«Τα ευρωομόλογα ακυρώνουν κάθε κίνητρο των προβληματικών χωρών να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους καθώς προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού» αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο Jan Kees de Jager.
Προειδοποίησε, μάλιστα, πως εάν υιοθετηθεί η λύση των ευρωομολόγων απειλείται νέα οικονομική κρίση σε βάθος πενταετίας καθώς και ο κίνδυνος να χάσουν ακόμη και οι ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης το ανώτατο επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης.