Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η φορολογική μεταρρύθμιση και οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημόσιου τομέα τίθενται στο «μικροσκόπιο» της τρόικας από σήμερα, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης της πορείας της οικονομίας για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ (5,8 δισ. από Ε.Ε. και 2,2 δισ. από ΔΝΤ), οποία φαίνεται θα είναι και η τελευταία από το πρώτο πακέτο στήριξης.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος έχουν καθορίσει τη «γραμμή» διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και αναμένεται να επιμείνουν στην τόνωση της ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος για πολύ βαθύτερη ύφεση, λόγω της εφαρμογής της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο κυβερνητικό έργο αναφορικά με τις καταργήσεις φορέων, το ενιαίο μισθολόγιο, τις αποκρατικοποιήσεις, το ασφαλιστικό σύστημα, το σύστημα υγείας και το φορολογικό καθεστώς.
Η κυβέρνηση καλείται από την τρόικα να εφαρμόσει νομοθεσία για την κατάργηση ή συγχώνευση επιπλέον 10 μεγάλων οργανισμών. Πρόκειται για τις εταιρίες ΚΕΔ, ETA, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, EOΜMEX και ΙΓΜΕ, OΣΚ, ΔΕΠANOM, THEMIS, ΕΘΙΑΓΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ. Σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ, ο κ. Η. Μόσιαλος «πρόλαβε» την τρόικα και ανακοίνωσε ήδη την αναδιάρθρωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
Για τους υπόλοιπους οργανισμούς το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή, αλλά δεν εξειδικεύει τα μέτρα. Προβλέπει την έκδοση αποφάσεων από τα υπουργεία οι οποίες αναμένονται με στόχο οι συγχωνεύσεις και η κατάργηση των οργανισμών να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι μέχρι στιγμής προσπάθειες της κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν έχουν φτάσει στο απαιτούμενο επίπεδο, με στελέχη της τρόικας να εκφράζουν προβληματισμούς.
Βάρος θα δοθεί και στις ιδιωτικοποιήσεις, όπου η κυβέρνηση θα ενημερώσει την τρόικα για τις προτάσεις των συμβούλων και το ενδιαφέρον που έχει μέχρι σήμερα εκδηλωθεί και θα καθορισθεί το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Κύκλοι του υπουργείου σημείωναν ότι «ενδεχομένως να υπάρξουν μικρές αλλαγές», δεδομένου ότι προαπαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Το μεσοπρόθεσμο προβλέπει την άντληση 1,7 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και συνολικά 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους από την πώληση της δημόσιας περιουσίας (επιχειρήσεις και ακίνητα). Μέχρι σήμερα έχουν αντληθεί μόνο 390 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ.
Στις περικοπές δαπανών και παρά τις κατά καιρού υποσχέσεις το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά και οι αλλαγές που αφορούν την εξυγίανση των ΔΕΚΟ δεν έχουν προχωρήσει.
Παράλληλα η διόγκωση της «μαύρης τρύπας» στα 4,5 δισ. ευρώ κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011 έχει προκαλέσει την ανησυχία των δανειστών. Κατά τις συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας θα ανοίξει και το ζήτημα της φορολογίας, με το οικονομικό επιτελείο να αναμένεται να παρουσιάσει το νέο σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, στο οποίο κάθε μέτρο που οδηγεί σε απώλεια εσόδων θα συνοδεύεται από άλλη παρέμβαση που θα αυξάνει ισόποσα τα έσοδα.