Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, συμφωνώντας να αρχίσει μια διαδικασία ανάκλησης των μέτρων λιτότητας αλλά και να συνεχιστεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, έπειτα από μήνες προστριβών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απαιτούσε μεγαλύτερη μείωση του λεγόμενου δομικού ελλείμματος της χώρας της Ιβηρικής.
«Αυτός είναι ένας προϋπολογισμός ιδιαίτερα φιλόδοξος, ο οποίος εξασφάλισε ευρεία υποστήριξη στο Κοινοβούλιο και το πράσινο φως των απαιτητικών ευρωπαϊκών θεσμών», σχολίασε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Αντόνιου Κόστα.
«Αυτός ο προϋπολογισμός έχει στόχο να επιστρέψει η ελπίδα για τους Πορτογάλους, με υπεύθυνο τρόπο και την πλήρη εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας», ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο.
Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 122 ψήφους υπέρ και 107 κατά.
Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα κόμματα της αριστεράς—το Μπλοκ της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι Πράσινοι—τάχθηκαν υπέρ του προϋπολογισμού στην ψηφοφορία, κάτι που δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία της πορτογαλικής δημοκρατίας.
Η συντηρητική αντιπολίτευση αντιθέτως όπως αναμενόταν καταψήφισε το κείμενο μαζικά. «Αυτός ο προϋπολογισμός ζημιώνει την οικονομία, διότι θα τρέψει σε φυγή τους επενδυτές. Είναι επίσης κακός για τον λαό, διότι του δίνει με το ένα χέρι αυτά που του παίρνει με το άλλο», σχολίασε ο Λουίς Μοντενέγκρο, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD, κεντροδεξιά).
Η συντηρητική παράταξη, η οποία είχε αναδειχθεί στην εξουσία το 2011 εν μέσω της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, έθεσε σε εφαρμογή ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας από τους διεθνείς πιστωτές, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014.
Ο προϋπολογισμός αναστέλλει κυρίως τις περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αυξάνει τον κατώτερο μισθό, μειώνει την επιπλέον φορολόγηση των μισθωτών υπηρεσιών, αυξάνει ορισμένα κοινωνικά επιδόματα. Ωστόσο, υπό την πίεση των Βρυξελλών, η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών αναθεώρησε προς τα κάτω τον στόχο της για το δημόσιο έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ (ήταν 2,6% αρχικά) φέτος, από 4,3% το 2015, ενώ προώθησε επίσης μια σειρά αυξήσεων των έμμεσων φόρων, κυρίως στα καύσιμα και τα προϊόντα καπνού, του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (από το 13% στο 23%), κ.ο.κ.
Μια ακόμη πρόβλεψη του προϋπολογισμού είναι η ελαφριά μείωση του συνολικού δημοσίου χρέους στο 127% του ΑΕΠ, από 130% το 2015, και μια αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,8%, από 1,5% το 2015.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οποίοι θα εξετάσουν εκ νέου τον πορτογαλικό προϋπολογισμό τον Μάιο, έχουν ήδη απαιτήσει από τη Λισαβόνα να προετοιμάσει συμπληρωματικά ισοδύναμα μέτρα σε περίπτωση δημοσιονομικής εκτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει πως υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος η Πορτογαλία να παραβιάσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.
Για οικονομικούς αναλυτές, το ζήτημα μετά την οριστική έγκριση του κειμένου είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η τήρηση των στόχων—ειδικά για την ανάπτυξη—και η υπέρβαση των πολιτικών κινδύνων.