Ο κίνδυνος στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λάβει μέτρα με μεγάλη καθυστέρηση για την επίτευξη του στόχου της για τον πληθωρισμό είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο του να ενεργήσει πολύ γρήγορα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, υπονοώντας ότι είναι πιθανόν αναγκαία και νέα μέτρα χαλάρωσης της πολιτικής της.
Η υιοθέτηση μίας στάσης αναμονής, επειδή ο χαμηλός πληθωρισμός προκύπτει από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, θα επέτρεπε την παγίωσή του και θα υπονόμευε τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες και την εμπιστοσύνη στην κεντρική τράπεζα, οδηγώντας σε μόνιμες πιέσεις για χαμηλότερες τιμές, τόνισε ο Ντράγκι με ομιλία του σε συνέδριο που διοργανώνει η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ). «Εάν συνέβαινε μία τέτοια εξέλιξη, θα χρειαζόμασταν μία πολύ πιο χαλαρή νομισματική πολιτική για να την αντιστρέψουμε», σημείωσε, προσθέτοντας: «Από αυτή την προοπτική, οι κίνδυνοι πολύ αργοπορημένης δράσης είναι μεγαλύτεροι από τους κινδύνους από μίας πολύ γρήγορης δράσης».
Ο Ντράγκι απέκρουσε τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο της για τον πληθωρισμό, που είναι λίγο κάτω από το 2%, επειδή, όπως υποστηρίζουν, σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν δυνάμεις που τον ωθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. «Υπάρχουν δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία σήμερα που συνωμοτούν για να διατηρήσουν χαμηλά τον πληθωρισμό. Οι δυνάμεις αυτές πιθανόν να καθυστερήσουν την επάνοδο του πληθωρισμού στον στόχο μας, αλλά δεν υπάρχει λόγος να οδηγούν σε μόνιμα χαμηλότερο πληθωρισμό», είπε ο Ντράγκι, προσθέτοντας: «Αυτό που έχει σημασία, είναι οι κεντρικές τράπεζες να ενεργούν στο πλαίσιο των εντολών τους. Στην Ευρωζώνη, αυτό μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικά προβλήματα από ό,τι σε άλλες επικράτειες, αλλά αυτά μπορούν να αμβλυνθούν. Δεν δικαιολογούν αδράνεια».
Η ΕΚΤ έχει θέσει θέμα περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τον επόμενο μήνα και οι επενδυτές έχουν ήδη λάβει υπόψη στις εκτιμήσεις τους μία νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων και πιθανές προσαρμογές στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, ύψους 1,5 τρις. ευρώ. Ο Ντράγκι απέρριψε, επίσης, τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ δεν έχει άλλα μέσα πολιτικής και τόνισε ότι πρέπει αυτή να αποδεχθεί τον κίνδυνο από τη χρήση μη συμβατικών μέσων. «Δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία, ότι αν χρειασθεί να υιοθετήσουμε μια πιο επεκτατική πολιτική, ο κίνδυνος των παράπλευρων συνεπειών δεν θα ήταν εμπόδιο για εμάς. Επιδιώκουμε πάντα να περιορίζουμε τις στρεβλώσεις που προκαλούνται από την πολιτική μας, αλλά ο στόχος για τη σταθερότητα των τιμών αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά μας», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.