Ως μία παγκόσμια τάση προσεγγίζει το πρόβλημα της αύξησης των δημόσιων χρεών το Spiegel-Online. Το άρθρο αναφέρει ότι χρησιμοποιείται η λάθος συνταγή για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, καθώς τα σκληρά μέτρα λιτότητας οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση.

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από την εφαρμογή μέτρων λιτότητας σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Η.Π.Α και Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το παράδειγμα της Ελλάδας υποδεικνύει πώς μπορεί κάποιος να καταστραφεί κάνοντας λιτότητα», υποστηρίζει ο Χόλγερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank. Τα μέτρα λιτότητας μειώνουν την κατανάλωση, προκαλούν μείωση των φορολογικών εσόδων και διατηρούν το πρόβλημα χρέους. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Ο κ. Σμίντινγκ υποστηρίζει ότι περικοπές της τάξης του 1% του ΑΕΠ οδηγούν σε ύφεση της τάξης του 0,5%.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα επιδιώκει να εξοικονομήσει το διάστημα 2010 -2015 40 δισ. ευρώ. Αυτό συνεπάγεται μείωση δαπανών 17% του ΑΕΠ και, άρα, 8,5% μείωση στην ανάπτυξη.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγερ, δηλώνει πώς υπάρχει λύση. Εμπορικές συμφωνίες με αναπτυσσόμενες χώρες. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου στήριξαν, κατά πολύ, την ανάπτυξη τους στην εσωτερική ζήτηση μέσω δανεισμού. «Η στροφή στις εξαγωγές θα είναι τώρα δύσκολη», συμπληρώνει.