Ορισμένες μικρές διορθωτικές κινήσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, σε συνεργασία με τις οργανώσεις των κλάδων, ενώ με άρθρο στην «Αυγή», που τιτλοφορείται «Όχι πια μόνο οι μισθωτοί, όχι πλέον οι φτωχότεροι», ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος λέει ότι συστατικά στοιχεία της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό είναι οι θεμελιώδεις αρχές της Αριστεράς, «ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη».
Ο υπουργός εργασίας αναφέρει ότι «ήδη προσανατολιζόμαστε στο να επεκτείνουμε και στους νέους επιστήμονες την ειδική κατώτερη ασφαλιστική κλάση που προβλέπεται για τους αγρότες και με τους ίδιους χαμηλούς συντελεστές».
Μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός θα υπάρχει κόφτης στο ύψος των εισφορών ώστε σε συνδυασμό με τη φορολόγηση να μην υπάρχει μεγάλη απώλεια του εισοδήματος.
«Σκεφτόμαστε επίσης να εφαρμόσουμε έναν “κόφτη” στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενο αν’α εισοδηματική κατηγορία, ώστε να συνεχίσει να επιταχύνεται η αναδρομική λειτουργία του νέου συστήματος» λέει ο κ. Κατρούγκαλος.
Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να είναι έτοιμο να κάνει υποχωρήσεις μπροστά στις σφοδρές αντιδράσεις των αυτοαπασχολούμενων – ελεύθερων επαγγελματιών, που διαμαρτύρονται για την υπέρογκη αύξηση των εισφορών.
Οι επιτροπές που έχουν συσταθεί, σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, εξετάζουν την εφαρμογή τριετούς μεταβατικής περιόδου, με στόχο την ολοκλήρωση των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους το 2019, το ενδεχόμενο χαμηλής εισφοράς για τους νεοεισερχόμενους στο χώρο και τρεις εσωτερικούς «κόφτες», με στόχο την προστασία των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων.
Μεταβατική περίοδος προβλέπεται ήδη για τις αλλαγές στο αγροτικό, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο Υπουργός Εργασίας. Ειδικότερα, οι εισφορές των αγροτών σχεδιάζεται να αυξηθούν κατά από το 7 στο 10% το 2016, με στόχο σταδιακά να φτάσουν στο 20% το 2019.
Στο σχέδιο προβλέπεται, επίσης ότι, από το 2017 θα υπάρχει κατάργηση των ασφαλιστικών κλάσεων βάσει των οποίων υπολογίζονται τώρα οι εισφορές, ώστε οι κρατήσεις να γίνονται επί του πραγματικού εισοδήματος. Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο, από το υπουργείο Εργασίας, να υπάρξει πρόβλεψη για μεταβατική περίοδο και για τους αυτοαπασχολούμενος και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Εξετάζεται, παράλληλα, το ενδεχόμενο να προβλεφθεί ένα κατώτατο όριο βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες (μέχρι 30 ετών) με επιχειρηματική δραστηριότητα έως πέντε χρόνια.
Η επιβολή «κλιμακωτού κόφτη» που εξετάζεται για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα (π.χ. άνω των 20.000 ευρώ), θα επιβάλλεται στη συνολική επιβάρυνση από τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του επαγγελματία. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τρεις «κόφτες» που θα αυξάνονται προοδευτικά με την αύξηση του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.
Οι έμποροι μετά τη συναίνεση στον πρωθυπουργό κλείνουν τα καταστήματα…
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για το Ασφαλιστικό, άλλαξαν γραμμή ορισμένοι από τους εργοδοτικούς φορείς οι πρόεδροι των οποίων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) είχαν συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και συμφώνησαν στην αύξηση των εισφορών στο νέο Ασφαλιστικό, ενώ υπερασπίζονταν την επιλογή τους δημόσια.
Μάλιστα πριν από περίπου 10 μέρες είχε προκληθεί ένταση και διχασμός στην αγορά. Μετά τη συνάντηση των φορέων στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος αντέδρασε έντονα και διαφώνησε δημόσια με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς που συμφώνησαν στην αύξηση των εισφορών. Μάλιστα ο κ. Μίχαλος είχε ξεκαθαρίσει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν συμφωνεί με τέτοιες κινήσεις, ενώ μόλις χθες επισκέφθηκε τον Γιώργο Κατρούγκαλο και κατέθεσε την πρόταση του ΕΒΕΑ για το Ασφαλιστικό.
Ωστόσο ξαφνικά χθες άλλαξαν στάση η ΕΣΕΕ και η ΓΣΒΕΕ και πλέον καλούν σε κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, ημέρα της γενικής απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΕΕ, στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό «συνειδητά και υπεύθυνα δέχτηκε την αύξηση 1% των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για την επικουρική ασφάλιση, προκειμένου η Κυβέρνηση να προετοιμάσει και να παρουσιάσει ένα ασφαλιστικό βιώσιμο, δίκαιο και ανταποδοτικό, χωρίς την πίεση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος». «Ως εκ τούτου, ο εμπορικούς κόσμος αντιδρά απέναντι σε ένα ασφαλιστικό σχέδιο που δεν βγάζει πουθενά» προσθέτει.
Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η ΓΣΕΒΕΕ, που καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να κλείσουν τα καταστήματα, τις βιοτεχνίες και τις επιχειρήσεις τους στις 4 Φεβρουαρίου και να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Ακόμη η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μαζί με τους δικηγόρους, τους γιατρούς και τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, για να δοθεί ένα μήνυμα στη κυβέρνηση και στους δανειστές ότι το σχέδιο για το ασφαλιστικό δεν μπορεί να περάσει.
Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι η πρόταση της κυβέρνησης με τις ρυθμίσεις που εμπεριέχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς οδηγεί στην εξαθλίωση τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, χωρίς ταυτόχρονα να λύνει το ασφαλιστικό και το θέμα της βιωσιμότητας του.